Kmetijstvo objavil

Strup v koruzni krmi

V italijanski mlekarni veterinarji našli povišano koncentracijo rakotvornega aflatoksina M1. Ta  nastane kot posledica plesni. Oporečno mleko je sicer slovenskega izvora saj ga v mlekarno oddaja eden od blejskih kmetov.
Slovenska veterinarska inšpekcija je z analizo vzorcev ugotovila, da je za strup v mleku kriva koruzna krma, in sicer koruzni šrot slovenskega proizvajalca Vajet iz Ajdovščine. Na veterinarski upravi zagotavljajo, da spornega mleka ni na slovenskih policah. V ajdovskem podjetju o zadevi zaenkrat še niso komentirali saj čakajo na rezultate kaj bo pokazala analiza mešanice krmil, so pa zelo presenečeni. Koruzo za krmo dobivajo od različnih dobaviteljev, tudi iz Madžarske.

Neuradno naj bi bili vsi vzorci krmil, ki so jih pregledali v četrtek, negativni. V podjetju so začeli vsa krmila proizvajati na novo in pod nadzorom.  Pristojna inšpektorica je vzela vzorce, rezultati  zaenkrat še niso znani.
Poleg blejskega kmeta je veterinarska uprava preverila še kmetijo v Vodicah pri Ljubljani, ki je v Ajdovščini prav tako kupila koruzno krmo za krave, in hkrati prepovedala oddajo mleka. Odvzeti vzorci so bili negativni.
Tudi Ljubljanske mlekarne so odkupljeno mleko, ki jim ga oddaja kmet iz Vodic poslale na analizo. Ker so bili vsi vzorci negativni kmetija lahko ponovno oddaja mleko. V Ljubljanskih mlekarnah so iz preventive zadržali vse mlečne izdelke za katere so domnevali, da bi lahko vsebovali sporno mleko. Tudi ti vzorci so bili negativni in jih lahko prodajajo z izjemo enega izdelka, ki je še v analizi.

Iz farme Bled pa mleko ne sme v javno potrošnjo dokler ne ugotovijo, da je neoporečno. To bo znano v začetku tedna po opravljenih analizah ostalih krmil (Vir: Primorske novice, 21. januar 2012).
M.V.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook