Zanimivosti objavil

Suho sadje, okusno in zdravo

Suho sadje je še posebej dobrodošlo pozimi, pa vse tja do pozne pomladi, ko primanjkuje domačega kakovostnega svežega sadja, odličen vir prehrane. Lahko ga kupimo, veliko lažje pa pridemo do njega, če se motiviramo in si ga skozi leto naredimo sami, kot kakovosten del ozimnice.

Prehranski pomen suhega sadja nikakor ni v vitaminih, predvsem iz tega vidika, ker se s sušenjem lahko tudi precej zniža, tudi v rudninah ni bistvo, čeprav obstaja suho sadje, ki je bogato tudi s tem (marelice, fige, jagodičevje). Pomen suhega sadja je v tem, da se posladkamo na najboljši možni način, da svoje telo oskrbimo s dodatno energijo in, da vase vdihnemo čudovite arome, ki jih ima suho sadje zares na pretek.

 V prvi vrsti je suho sadje tisto, ki nam spodbuja prebavo, predvsem suha jabolka v prebavilih učinkujejo razstrupljevalno, pa tudi veliko lažje so prebavljiva, če jih primerjamo s svežimi. Prav podobno na našo prebavo delujejo suhe slive, ki učinkujejo zelo blagodejno. S ugodnim učinkom na prebavo, za povrh pa še z veličastnim sladkim okusom, nas razvajajo suhi dateljni in fige. Pri marelicah pa se je včasih vseeno dobro držati pravila, manj je več, kajti v večjih količinah prav rade napenjajo. Pomen suhega sadja je tudi v tem, da je vedno pri roki, lahko ga uporabimo v kombinaciji s obrokom, ali le kot zdrav prigrizek, na izletih, na poti v službo, ali pred televizorjem. Vselej, ko začutimo željo po sladkem, si lahko brez slabe vesti privoščimo suho sadje. Nekako je tista najbolj neugodna sezona za uživanje suhega sadja prav vroče poletje, ko telesu veliko bolj ustreza hrana z več tekočine, zato pa je suho sadje primerna hrana v vlažnem in mrzlem vremenu.

 

Kadar kupujemo suho sadje v trgovini, velja posebna pozornost, saj je lahko predvsem marelicam za lepšo barvo dodano žveplo, sadje konzervirano s kalijevim sorbatom pa lahko povzroča prebavne motnje. Sadje pa lahko posušimo popolnoma sami, tako da krhlje ali rezine narezanega sadja položimo na mrežico, slednjo pa damo na radiator. A to je le prva pomoč, najboljše je, da si kupimo namizni sušilnik sadja, v kolikor imamo prostor pa tudi večjega, ki ga dobimo pri proizvajalcih le teh. Sušimo lahko vso sadje, ki ne vsebuje preveč vode, lahko ga narežemo na krhlje, ploščice, manjše pa posušimo cele.

Suho sadje lahko jemo samo, lahko pa ga uporabimo za sladkanje drugih jedi, za kar so posebej primerne rozine, damo ga v sadni kruh ali v druge slaščice, iz suhega sadja lahko pripravimo odlično marmelado, ali pa si ga naredimo kot poživljajočo jed za zajtrk.

Vir: http://www.viva.si/Zdrav-način-prehrane

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook