Zdravje objavil

Super hrana za zdravje

Trend zdravega življenja iz leta v leto narašča. Tako starejše kot mlajše generacije vedno bolj stremimo k bistvenemu, to je zdravju.

Predstavljamo nekaj tako zvanih SUPERŽIVIL, v modi je izraz superhrana oz. angleško superfoods.

Najbolj znana ječmenova trava se zdi novodobno odkritje, je to ugibanje seveda napačno. Poleg ječmenovega zrnja so mogočne civilizacije, kot so Egipčani, Rimljani in Vikingi, v svoji prehrani in zdravilstvu uporabljale tudi ječmenovo travo. Zanimivo je, da je ječmenova trava pravzaprav eno redkih »super živil« (»superfoods«), ki že prvotno izhajajo iz našega evropskega prostora in je k nam niso prinesli od drugod. Prav zato jo naše telo še lažje absorbira in izkoristi vse njene pozitivne učinke.

  1. JEČMENOVA TRAVA

Mlade bilke ječmena vsebujejo kar 30x več vitamina B1 in 11x več kalcija kot kravje mleko. Špinačo premagajo s 7x večjo količino karotenov in 5x več železa, C vitamina pa je v njih skoraj 7x več kot v pomarančah. 100g ječmenove trave v prahu nas preskrbi tudi z 80 mikrogrami vitamina B12, katerega pomankanje so po krivem pripisovali predvsem vegetarijancem in veganom, v zadnjem času pa se z njim spopada tudi čedalje več ostalih ljudi. S čajno žličko ječmenove trave v prahu na dan se oskrbimo tudi z vitamini A, B2, B6, E in K, kar pa se tiče mineralov, jih ječmenova trava vsebuje preko 50. Med njimi so kalcij, krom, natrij, jod, železo, baker, magnezij, mangan, fosfor, kalij, selen, cink, žveplo,…

  1. GOJI JAGODE

Goji jagode so na svetovnem tržišču poznane predvsem po bogati vsebnosti antioksidantov in vitaminov C, B1, B2, B6 in E, zaradi bogate hranilne vrednosti pa so dobile ime “sadež vseh sadežev”.

Ta ognjeni antioksidant lahko pomaga pri upočasnjevanju procesa staranja. Jagode imenujejo tudi rdeči diamanti ali srečne jagode, saj pravijo, da se ob rednem jemanju človek dobro počuti, je poln energije in menda celo srečnejši. Goji jagode so pa eden najbolj kakovostnih naravnih živil, saj je v njih 18 aminokislin, od tega 8 esencialnih, številni vitamini (B1,B2,B6,E,C), 21 mineralov (mdr. železo, cink, baker, kalcij, kalij, selen), 8 polisaharidov in 6 monosaharidov, 5 nenasičenih maščobnih kislin, ter kar 5 karotenoidov.

Prestale so celo vrsto raziskav in postale eliksir življenja. 

  1. Alfalfa v prahu (Alfalfa powder)

Lucerna (Alfalfa) je posebno dragocena zel iz rodu stročnic. Njena posebnost je odlična kakovost in obilna količina elementov. Alfalfa vsebuje beta karoten, vitamine B, C, D, E in K ter minerale: kalij, železo, kalcij, fosfor, veliko klorofila, ki pomaga hemoglobinu pri transportu kisika po telesu.

Lahko pomaga pri:napenjanju, razjedam, pomanjkanju apetita, saj vsebuje vitamin U, tako kot zelje in sok od zelja, zgagi, vnetju mehurja in prostate, bolečinah v sklepih

Zdravje je naše največje bogastvo, ohranjajmo ga, s pomočjo zdrave prehrane in dodatkom super živil.(Viri: http://www.jecmenova-trava.si/, http://www.planetbio.si/superhrana?gclid=COOz046Ipa4CFQjxzAodAisZSg, http://super-hrana.si/)

R.L.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook