Zdravje objavil

Svetlinovo olje – vsestransko učinkovito

Ljudje vedno znova odkrivamo naravna sredstva, ki nam pomagajo pri lajšanju teh ali onih težav. Med temi, ki so zopet aktualna je vsekakor tudi svetlinovo olje, ki pa se v zdravilstvu sicer uporablja že kar nekaj stoletij. Ugodne učinke so poznali že ameriški Indijanci, uporabljali so ga pri kožnih težavah ter za celjenje ran.

To olje je pridobljeno iz semena dvoletne rastline svetlin (Oenothera biennis), ki izvira iz severne Amerike, v 17. stoletju pa so jo prinesli tudi v Anglijo. Danes je znana že po celem svetu. Gre za izjemno bogat vir linolne (LA) in gama-linolenske kisline (GLA), torej nenasičenih esencialnih maščobnik kislin, ki sta znani po tem, da nase vežeta proste radikale in tako ščitita celice in živce. Svetlinovo olje je priporočeno za blažitev menstrualnih težav in nižanje previsokega holesterola. GLA zmanjšuje tudi nevarnost vnetij, zmanjšuje otekanje pri revmi in artritisu ter blaži bolečine. Hkrati tudi spodbuja presnovo, iz boljšuje razpoloženje, koncentracijo in pomaga zoper kronično utrujenost.

Tudi v kozmetiki je svetlinovo olje zelo dobrodošlo. Kot že povedano ugodno vpliva na stanje kože, utrjuje pa tudi nohte in izboljšuje kvaliteto las. Zaradi visoke vsebnosti vitamina E preprečuje nastanek gub, suhe kože in blaži vnetja. Preprečuje tudi nastanek prhljala in luskavice.

Z uporabo tega olja pa seveda ne gre pretiravati. Sicer ni hujših stranskih učinkov, le blagi (slabost, glavobol, …), pa moramo olje vendarle uporabljati zmerno. Svetlinovo olje odsvetujejo shizofrenikom in drugim, ki se zdravijo z epileptogenimi zdravili. Brez posvetovanja z zdravnikom torej ne gre, sicer pa tako ali tako velja, da nikdar ne smemo pričakovati, da bo jemanje zdravilnih substanc naredilo čudež. Če želimo izboljšati svoje zdravje in težave odpraviti, se moramo potruditi na več področjih. (Vir: http://vizita.si/clanek/bilke/zdravilno-svetlinovo-olje.html)

Z.L. 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook