Zdravje objavil

Ta presneti glavobol

Vsak izmed nas se kdaj najde v mučnem objemu glavobola. Marsikdo raje počaka in sam sebe tolaži, da bo bolje. A preden je bolje navadno mine kar nekaj časa in s tem tudi prestanih bolečin. Nečloveškemu kljuvanju v glavi, močni napetosti in nevzdržnim bolečinam želimo narediti čimprejšnji konec. Toda preden posežemo po analgetikih iz škatlice poskusimo raje z darovi, ki nam jih na vsakem koraku vztrajno ponuja  narava.

Glavobol ni bolezen ampak le opozorilni znak pri nekaterih boleznih. Lahko ga povzročajo vnetja možganskih mren in obnosnih votlin, sončarica, zastrupitve, boleči vplivi na raztegovanje žil po kofeinu, nikotinu, slaba preskrba s kisikom, nizek sladkor v krvi, visok ali nizek tlak, kronično zaprtje, slabo delovanje ščitnice, tumorji in še več vzrokov bi lahko naštevali. So pa najpogostejši napadi glavobola prav zaradi stresnega načina življenja, nepravilne prehrane ter živčne ali duševne obremenitve. Pripravki, ki jih v kratkem času naredimo doma lahko prav hitro ustavijo bolečine.

Prva takšna rastlina, ki jo najdemo v marsikaterem lončku ali na gredici je prav gotovo netresk. Utrgamo prgišče svežih listov, jih zmečkamo, iz njih naredimo obkladek in ga položimo na čelo. Takšen obkladek menjamo večkrat na dan.

Bršljan, najboljše naravno blažilo po mnenju priznanega francoskega fitoterapevta Maurica Messegua. Mogoče pa nam glavobol le uspe pregnati s bršljanovimi listi iz katerih pripravimo prevretek, v njem namočimo krpo in si jo polagamo na čelo in na zatilje. Pri tem pa moramo biti zelo previdni, saj so sveži listi bršljana strupeni in lahko povzročijo alergično reakcijo.

Limona, staro in preizkušeno zdravilo proti glavobolu. Prerežemo jo na dve polovici in vsak del zavežemo s povojem na senca, pustimo, da deluje približno četrt ure nato odstranimo. Če nam takšno povijanje ne ustreza lahko iz limone iztisnemo sok, mu dodamo ščepec soli in premešamo. V tak pripravek namočimo gazo in jo kot obkladek položimo na čelo.

Že naše stare mame so nam znale pri vročini pomagati s obkladki iz na rezine narezanega krompirja, ki ga pogosto menjujemo. Manj pa je poznano, da ista stvar uspešno premaga tudi glavobol. Prav tako pomagajo tudi čebulni in hrenovi povitki.

Zelišča s katerimi se uspešno borimo proti glavobolu so angelika, janež, bazilika, poprova meta, rožmarin, peteršilj, sivka, vrtnica, vijolica, žajbelj, jeglič, baldrijan, lipovo cvetje, slezenovec, pasijonka, timijan, majaron, rman, bela omela, kamilica, melisa in lapuh. Zelo je učinkovita mešanica žajblja in melise katere mešanico si privoščimo tri do štirikrat na dan.

Ginko je zdravilo, ki velja za najbolje prodajano zdravilo rastlinskega izvora na svetu in naj bi bil zelo učinkovit v boju z glavobolom. Številne znanstvene raziskave po svetu so dokazale, da se je pri bolnikih, ki so jemali ginko stanje zelo izboljšalo.

Viri: http://www.gorenjskiglas.si, www.zenska.si

Z.L. 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook