Vrtnarstvo objavil

Tavžentroža, rastlina za tisoč bolezni

Že res, da ima ta rastlinica takšno ime, a vendar zagotovo ne pozdravi tisoč bolezni, ampak  z svojimi pozitivnimi učinki nadomesti tisoč drugih rož. Tavžentroža (Centaurium Erythraea) je nastala iz grške besede kentaureion, v grški mitologiji se je tako imenovalo bitje, ki je bilo pol človek in pol konj. Centavri ali kentavri pa so veljali za odlične zdravilce. Po Piniju naj bi kentaver Chiron s tavžentrožo pozdravil svojo rano na nogi, ki mu jo je zadala puščica. Uporaba tavžentrože v zdravilstvu in v medicini je dokazana že v času Hipokrata, v četrtem in petem stoletju pred našim štetjem.

Rastlina raste po celotni Evropi, vse do polarnega pasu, v severni Ameriki, v severni Afriki in zahodni Aziji. Tavžentroža spada v družino sviščevk, ljudska imena, ki jo označujejo pri nas pa so še centaver, cintara, cintaver, čentara, glistnik, gorčica, grenka trava, griževec, kitica, tisočnica, zlati grmiček. Navadna tavžentroža uspeva na jasah in na senožetih, najraje ima apnenčast , ilovnat in topel svet, dobro pa se prilagodi tudi na razmere v močvirnati zemlji. Rada ima tudi vlažne gozdne poseke, robove poti in gorske previse vse do višine 1400 metrov. Je enoletna ali dvoletna rastlina katera izraste iz svetle korenine in pritlehne listne rozete. Ima štirirobno od 20 do 40 cm visoko steblo, ki se zgoraj razveja. Suličasti listi  so redki in v parih po steblu razvrščeni navzkrižno. Na koncu stebla so majhni drobceni cvetovi roza barve, ki so v pakobulih. Cvetočo zel nabiramo od julija do septembra in pri tem zelo pazimo, da jo porežemo le nekaj centimetrov od tal in je nikakor ne trgamo saj s tem preprečimo, da bi rastlinico izpulili s korenino. Nato zelišče povežemo v šopek, ki ga posušimo na hitro v senčnem in zračnem prostoru. Posušena rastlina nima pretirano močne arome obdrži pa svoj grenak in oster okus. Pri nas poleg navadne tavžentrože rastejo še nekatere druge vrste vendar ni nič hudega, če jih zamenjamo saj imajo enake učinkovine kakor navadna.

Ta roža tisočerih moči je bila med našimi predniki zelo dragocena zel saj je veljala za čudodelno rožo, ki je znala pozdraviti skoraj vsako bolezen. V ljudskem zdravilstvu so jo najpogosteje uporabljali pri povišani telesni temperaturi, slabokrvnosti, bledici, želodčnih težavah, težavah s jetri, pri presnovnih boleznih, kožnih izpuščajih, pri splošni oslabelosti in izčrpanosti. Predvsem zaradi vsebnosti grenčin je rastlina zelo cenjeno grenko sredstvo. Uporablja se tudi za zdravljenje anoreksije, pri pomanjkanju apetita, pri slabi prebavi in prebavnih motnjah. Tako je zaradi snovi, ki jih vsebuje predvsem grenčin, eteričnega olja in magnezijeve soli ena izmed najboljših zeli za bolan želodec. Tudi po kemoterapiji in radioterapiji se priporoča nekaj časa uživanje njenega čaja. Čaj uporabimo tudi pri slabo celečih se ranah.

Viri: http://www.farmedica.si, http://www.gorenjskiglas.si

4

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook