Zanimivosti objavil

Testenine na 1001 način

Al-Idrizi – arabski kartograf, popotnik, botanik in geograf Rogerija II., v svoji knjigi Libro di Ruggero (Rogerijeva knjiga) iz leta 1154, opisuje mesto Trabia (30 km od Palerma) kot območje, kjer v miru živijo tako muslimani kot kristjani in kjer izdelujejo nekakšne trakove iz pšenice. Te potem natovorjene na ladjah razpošiljajo v ogromnih količinah po vsem Sredozemlju. To je prvi zapis o testeninah – vse ostalo je zgodovina.

Testenine, »pasta« v originaluin seveda pašta, kot jo nadvse radi imenujemo Primorci,je simbol za tradicijo in preprostost.

_______________________________________________________________________

FUSILLI Z RADIČEM  IN GORGONZOLO

Sestavine:
350 g testenin tipa fusilli (svedrčki)
80 g gorgonzole
1 glava radiča
strok česna
olje
sol, poper

 

Priprava:

Na olju prepražimo česen (malo olja!), dodamo radič narezan na tanke rezine in pražimo še nekaj minut na srednje močnem ognju. Gorgonzolo narežemo na koščke in  dodamo k radiču. Po potrebi dodamoše dve žlici mleka.Solimo. Ko so testenine kuhane »al dente« jih odcedimo in dodamo v ponev. Mešamo še nekaj minut.Na koncu še popramo.

_______________________________________________________________________

ŠPAGETI Z LIMONO IN RUKOLO

Sestavine:
350 g testenin – špageti
sok ene limone
lupina ene limone
rukola
2 stroka česna
riban sir (parmezan)
sol

 

Priprava:

Špagete skuhamo v večji količini slane vode. Medtem ko se testenine kuhajo pripravimo omako. Česen narežemo na kolobarčke, najprej naribamo lupino limone in nato iztisnemo limonin sok. Vse skupaj postavimo v skledo in počakamo, da se testenine skuhajo.

Ko so špageti kuhani jih damo v bolj globoko ponev (posodo), polijemo z limoninim sokom in dobro premešamo. Testenine postrežemo tako, da dodamo še nariban sir in na drobno narezano rukolo.

____________________________________________________________________
PERESNIKI Z JAJČEVCI

Sestavine (za 4 osebe):
300 g peresnikov
1 kg jajčevcev
2 konzervi pelatov
2 kuhani jajci
1 mocarela
100 g parmezana
strok česna
olje
bazilika
črni poper

 

Priprava:

Najprej pripravimo omako. V ponev (ali posodo) damo olje in prepražimo strok česna. Dodamo pasirane pelate ter sol in počasi zgostimo omako. Za boljši okus dodamo še nekaj lističev bazilike.

Jajčevce najprej dobro umijemo, narežemo na rezine, nasolimo in pustimo, da odteče odvečna voda. Jajčevce nato dobro stisnemo in prepražimo na olju.

Skuhani jajci in mocarelo narežemo na rezine. Skuhamo peresnike »al dente«, odcedimo in damo v posodo z nekaj malega omake. Dodamo še jajčevce, narezani jajci in mocarelo, nariban parmezan, malo črnega popra in vse skupaj prekrijemo s preostalo omako. Posodo postavimo na ogenj in počakamo, da se mocarela v celoti stopi. Testenine postrežemo še tople.

 

Dober tek!

 

Viri:
http://ilricettario.xoom.it/virgiliowizard/primi-vegetariani?SESSa59a27051d4d29ad420d0d5dbc65bc64=b598b7fb6e600092291d73bdd8f1e420 http://www.amando.it/casa-cucina/ricette/primi/penne-alle-melanzane.html

 

 

Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook