TO BO VRHUNSKI LETNIK!

Na Primorskem je trgatev že na dobri polovici, saj se je letošnja pričela dobrih štirinajst dni prej kot lani. V vinogradih tako na škarje čakajo le še pozne bele sorte in seveda rdeče. Letošnja kakovost grozdja je ena boljših oziroma najboljša v zadnjih letih.

Čeprav se letos obeta vrhunski letnik tega ne moremo trditi, ko govorimo o količini, kajti pridelka je nekoliko manj. Narava je pač naredila svoje – po eni strani nas je obdarila s suhim in sončnim vremenom po drugi pa je po vinogradih klestila v obliki toče.

Ker se je letošnja trgatev pričela v vročih dneh z dnevnimi temperaturami nad 300C so si morali vinarji pomagati s hladilno tehnologijo kajti mošti so v kleti prihajali pregreti. Specialistka za vinarstvo na Kmetijsko gozdarski zbornici Nova Gorica, Tamara Rusjan tako vinarjem svetuje: »Kjer mošta niso ohladili, je bil zelo pomemben vrelni nastavek. Vinarjem priporočam veliko pozornost v kleti, morda tudi kakšno analizo mošta, da bo vino sledilo kakovosti grozdja, ki je prišlo v klet.«  In dodaja: »Zdravstveno stanje grozdja in njegova kakovost v Brdih in v Vipavski dolini je letos na vrhunski ravni razen tam, kjer je klestila toča. Pridelka bo zato nekaj manj, tudi izpleni so nekoliko nižji, zato pa so mošti gostejši in posledično bodo vina strukturnejša.«

Podobnega mnenja je tudi  Majda Brdnik iz Kmetijsko svetovalne službe Sežana  za področje Kras in Istra. »Na Krasu tradicionalno obirajo zadnji, zdaj so pod streho zgodnejše bele sorte, v vinogradih je še vitovska, počasi bo na vrsto prišel tudi refošk.«  

Kot kaže ne bo potreba veliko čakati.  Enolog Vinakras Boštjan Zidar je povedal: »S trgatvijo refoška začnemo v nedeljo. Malce manj ga bo kot smo pričakovali, svoje je ob močni pripeki naredil tudi ožig,« in dodal,  »Obeta se odlična letina belih vin, ki bodo sicer manj aromatična kot lani, a bogatejša. Za rdeča pa bo vse znano v prihodnjih tednih.«

V Istri trgajo že rdeče sorte. »V kleti je že 1,3 milijona kilogramov grozdja. Potrgali smo vse zgodnje bele sorte, tudi nekaj refoška in začenjamo z merlotom,« je povedal Iztok Klenar, glavni enolog Vinakoper. In še dodal oceno za letino: »To bodo bogato obarvani refoški, ki bodo strukturirani, a zaradi ustreznih kislinskih stopenj tudi primerno sveži. Malvazije pa bodo aromatične, z nekoliko višjimi alkoholnimi stopnjami kot lani, a homogenizirane.«

Tudi Vipavci tako kot ostali primorski kolegi napovedujejo vrhunsko kakovost vin letošnjega letnika. V teh dneh za Vipavsko klet trgajo še rebulo, zelen in pinelo, zaključujejo z merlotom na Biljenskih gričih, cabernet sauvignon in barbera na Lokavcu pa bosta prišla na vrsto kot zadnja.

Podobno stanje je tudi v Brdih. »Naši kooperanti so potrgali že dve tretjini grozdja,« je povedal direktor Vinske kleti Goriška Brda Silvan Peršolja in dodal, »Po ohladitvi ni sile za dokončanje trgatve, čeprav nedavni dež ni prišel tako prav, kot bi pred dvema tednoma. Bela vina bodo odlična.«

Razstava grozdja
V prostorih Trsničarske zadruge v Vrhpolju pri Vipavi konec tedna, (od petka 9. do ponedeljka 12.9.2011), pripravljajo tradicionalno razstavo grozdja. Na razstavi bodo na ogled priporočene in dovoljene sorte vinorodne dežela Primorska, namizne sorte, slovenski in tuji kloni, domače lokalne sorte in medvrstni križanci.

Za več informacij na:
http://www.kmetijskizavod-ng.si/priponke/Aktualno/vabilo_vrhpolje_2011.pdf

 

 

 

Vir:Primorske novice, 7. september 2011

 

 

 

Martina Vodopivec

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook