Zdravje objavil

Toksičnost vitamina D

1. SONČNE PEGE

Pretirano sončenje povzroči, da se pojavijo rjave pege na obrazu in tudi drugod po telesu. Rjave pege običajno nastanejo potem, ko UV svetloba povzroči kopičenje melanina (melanin je kožni pigment) na določenih področjih kože. Lahko pa jih dobite tudi v času nosečnosti ali pri staranju.

Dostopne kreme niso ravno učinkovite pri odstranjanju teh peg. Velikokrat so celo škodljive. Vsebujejo namreč ogromno toksinov, parabenov, alkohola in podobno. Na primer ena izmed najbolj poznanih kemikalij za beljenje je hidrokinon. Paradoksalno je, da veliko dermatologov zagovarja njegovo uporabo, češ da je varen, kadar se pravilno uporablja. Vendar študije na živalih kažejo, da je snov kancerogena in moteča za imunski sistem.

Moteči stranski učinki so se pokazali v Afriki, kjer je beljenje kože običajno in ženske za beljenje dalj časa uporabljajo hidrokinon ter ostale substance. Komplikacije vključujejo boleče razjede, povišan krvni tlak, probleme z nadledvično žlezo in še kopico manjših težav kot na primer večja poraščenost.

V kremah je običajno prisotna še dosti bolj škodljiva substanca, to je živo srebro.

Živo srebro je nevrotoksin in je v kremah lahko prisoten v obliki živosrebrnega klorida, ali pa sploh ni naveden kot substanca na deklaraciji. Če se akumulira v večjih količinah, so posledice lahko gastrointestinalne poškodbe, odpoved ledvic, težave z dihanjem, izguba koordinacije in ekstremna utrujenost.

Naravne tehnike za posvetlitev kože

Kamilica

Je naravnost primerna in dovolj nežna za obdelavo peg. Najprej naredite močan čaj in ga ohladite. Z namočeno vato ga nanesite na pege in pustite, da se vpije. To lahko ponovite nekajkrat dnevno. Če imate pege po celem telesu, lahko naredite nekaj litrov zelo močnega čaja in ga zlijete v kopel.

Jogurt

Obstaja dober razlog, zakaj je jogurt popularen kot nekaj zdravilnega za kožo. Vsebuje namreč mlečno kislino, naravno alfa-hidroksilno kislino, ki ima antibakterijske učinke in s tem pozitivni vpliv na akne.

Limonin sok

Iztisnite nekaj svežega limoninega soka in ga vmasirajte na pege. Pustite 5 do 10 minut, odvisno od občutljivosti in nato izperite. Priporočamo, da ta postopek izvedete zvečer, ker uporaba limoninega soka poveča senzitivnost kože na sonce.

Retinoidi (na primer retin-A)

Dobite jih v lekarni in njihova uporaba se priporoča zvečer.

Prvi vidni rezultati se pokažejo po nekako dveh tednih.

2. Toksičnost vitamina D

Kot vemo, je uživanje vitamina D nujno, če povzamemo, da imamo ljudje absolutno prenizke nivoje le tega v krvi. Izjema je poletje, ko smo več na soncu in smo najmanj pol ure dnevno izpostavljeni sončnim žarkom.

Priporočena dnevna doza vitamina D (cholecalciferol) je do 5000 IU* (1?g = 40 IU), ta nikoli ne more biti škodljiva.

Za primerjavo bomo navedli primer, ki to trditev več kot očitno potrjuje:

Eden redkih primerov toksičnosti, ki daleč presega vse normalne doze, se je zgodila ameriški gospe, stari 67 let, ki je intravensko prejemala D vitamin.

V bolnico je prišla z dvotedenskim pojavljanjem simptomov kot so zmedenost, izguba apetita, izguba ravnotežja. Rutinska preiskava krvi je pokazala dvakrat več kalcija v krvi, kot je zgornja dovoljena meja – 254ng/ml. Zgornja dovoljena meja je 100 ng/ml. Kot vemo je prisotnost kalcija v krvi odvisna od količine D vitamina.

V bolnici so zdravili gospo dva tedna. Ko se je nivo kalcija uravnovesil, so vsi simptomi izginili.

Kako je sploh dobila tako velike količine kalcija? Nekaj mesecev pred tem si je gospa zlomila kolk in njen ortoped ji je 4 mesece intravensko dajal 600.000 IU tedensko. Največja še normalna doza je še 140.000 IU tedensko. Kar je ekvivalentno 20.000 IU na dan!

Zanimivo pa je, da gospa kljub tako zelo povečani koncentraciji kalcija v krvi ni imela spremenjenih ostalih testov kot so lipidi v krvi, spremembe na ščitnici in jetrni encimi.

Ker je vitamin D v maščobi topen, je gospa rabila pol leta, da je nivo prišel na 66ng/ml.

In zato je dovolj, da enkrat tedensko vzamete 35.000 IU D3 (če bi primerjali to količino s kapljicami D3, je to okrog 35kapljic).

Vir: Maji, D. “Vitamin D toxicity.” Indian J Endocrinol Metab.” 2012 Mar;16(2):295-6.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook