Kmetijstvo objavil

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, Naj bo za vse, ne le otroke

Poziv vsem: Bodimo otrokom za zgled in podporo in vsaj ta dan zajtrkujmo in uživajmo lokalno pridelano hrano – slovensko hrano!

Približuje se 18. november, dan, ko bodo otroci v vrtcih in osnovnih šolah zajtrkovali našo, lokalno pridelano, slovensko hrano. Čebelarji, kmetje, kmetijska podjetja in živilsko predelovalna industrija bomo otrokom za zajtrk podarili 18.000 kg kruha, 2.600 kg masla, 52.000 l mleka, 3.100 kg medu in 34.000 kg jabolk.

 S to akcijo želimo opozoriti predvsem na to, da hrana ne zraste na trgovskih policah, pač pa so za pridelavo hrane potrebni kmetje, ki obdelujejo zemljo in pridelujejo kmetijske pridelke, čebele, ki rastline oprašijo in poskrbijo, da je pridelek bogatejši, čebelarji, ki skrbijo za čebele in slovenska predelovalna industrija, ki poskrbi za predelavo kmetijskih surovin v živilske izdelke. Ker pa za zdravo življenje ni pomembno le to, da se prehranjujemo, ampak je pomembno tudi to, kako se prehranjujemo, smo posebni poudarek dali pomenu zajtrka. Nismo pa pozabili opozoriti tudi na pomen gibanja za zdravje. Vloga staršev, učiteljev in vzgojiteljev je pri tem projektu zelo pomembna, saj bodo otroci preko njih sprejemali in le z njihovo pomočjo razumeli naše sporočilo.

Bodimo otrokom za zgled, zato vsi sodelujoči v akciji pozivamo vse državljane Republike Slovenije, da se nam pridružite in ta dan zajtrkujete in uživate samo lokalno pridelano slovensko hrano in na ta način sporočite, da se zavedate, kako pomembna je lokalna pridelava hrane. Z uživanjem lokalne hrane podpiramo domače proizvajalce  hrane in na ta način pripomoremo k ohranjanju lepega podeželja in lepo obdelanih polj za katera skrbijo kmetje. Hrana iz lokalne bližine je tudi bolj zdrava, saj je ni potrebno ‘oplemeniti’ s kemikalijami, ki so potrebne za prevoz živil na dolgih poteh. Če se želimo obnašati naravi prijazno in ekološko, potem se moramo zavedati, da je na prehranskem področju velik onesnaževalec ravno transport.

 

Več o akciji si lahko preberete na spletni strani www.tradicionalni-zajtrk.si.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook