Treba je nabrusiti škarje – trgatev se lahko začne!

Suh in vroč avgust dobro dene grozdju in to pomeni le eno – obeta se zgodnja trgatev in dober letnik!

Če le ostane tako je trgatev tik pred vrati.  »Treba je nabrusiti škarje,« pravi Majda Brdnik, svetovalka specialistka za vinogradništvo pri KGZS Nova Gorica in doda: »Nekateri manjši vinogradniki z manjšimi vinogradi na sončnih legah so nas ta teden že priganjali, naj pohitimo z vzorčenjem za vrhunska vina, saj bi trgali že med tem vikendom. Zdravje trt in listov je več kot optimalno, fotosinteza dela sto na uro. Sladkorne stopnje presegajo celo 90 Oe. No, previsokih si seveda pri svežih in mladih vinih niti ne želimo,«  zadovoljna pojasni Majda Brdnik.

»Tudi ostali kazalci kot so pH, kisline, razmerja jabolčne in vinske kisline kažejo, da je pravi čas za zgodnje sorte. V Istri tudi malvazija kaže, da bo treba trgatev začeti takoj za pinotom. Cipro, ta sorta za sladokusce, je pa tudi izjemna letos,« dodaja.

Tudi enologi so več kot zadovoljni s takšnimi pogoji. Iztok Klenar, glavni enolog v Vinakoper pravi: »grozdje je zdravo, razmerja so idealna, vsi parametri kažejo, da bo letošnja letina zelo dobra. V sredo bomo začeli s pobiranjem sivega pinota, chardonnaya in malvazije. Želimo si samo lepo vreme dovolj ljudi, da bomo lahko do časa potrgali pridelek.«

V kleti pričakujejo tako okoli 4300 ton grozdja iz svojih 540 vinogradov, okrog 800-1000 ton grozdja pa nameravajo odkupiti po 0,4 oziroma 0,5 evra za kilogram. »Večino grozdja bomo sicer poskušali potrgati strojno, za trgatev na tistih legah, kjer strojno obiranje ni mogoče, pa bomo – tako kot vselej – najeli trgače; tudi tujce iz držav EU,« še doda Klinar. Najeti trgači bodo plačani po osem centov za kilogram obranega grozdja. Če preračunamo, da v povprečju na dan potržejo skoraj tono znese dnevni zaslužek okrog 80 evrov.

V Brdih so nekateri vinogradniki s trgatvijo že začeli, čeprav se glavni del začenja šele v sredo. Vinogradnik in vinar iz kleti Bjana – Miran Sirk je bil eden prvih, ki je prijel za škarje in računa, da bo s penino napolnil 30.000 steklenic. »V desetih dneh smo potrgali že skoraj polovico chardonnaya in modrega pinota, ki sta šampanjski sorti. Toča nam je prizanesla, grozdje je zdravo in kakovostno, kar kaže, da bo letošnja letina res dobra.«

Toča je v Brdih prizadela dobro petino briških vinogradov vendar po mnenju glavnega enologa v vinski kleti Goriška Brda Darinka Ribolice se to ne bo poznalo pri kakovosti letošnje letine. »Sodeč po kazalcih se nam obeta podobna letina, kot je bila leta 2009, tako po kakovosti kot tudi po koločini, ko smo v kleti predelali med 8000 in 9000 tonami grozdja.« Klet odkupuje vse grozdje od kooperantov kateri bodo prijeli za kilogram grozdja od 0,4 in 0,5 evra.

Kot vsako leto so nekateri briški vinogradniki tudi letos nameravali svoj pridelek prodati v sosednjo Italijo po precej bolj ugodni ceni po 0,8 evra mogoče celo 1 evro za kilogram. To pa zato, ker je zadnje neurje s točo močno poškodovalo vinograde onstran meje. Kot kaže od tega ne bo nič saj so – po nekaterih virih – italijanski vinarji odstopili od dogovora in grozdje oziroma mošt raje odkupili od vipavskih vinogradnikov, kateri so pripravljeni pripravljeni prodati svoj pridelek za pol manj.

Boris Bajc, direktor KZ Vipava na to odgovarja: »Morda se bo kdo od vipavskih vinogradnikov res odločil, da bo svoje grozdje prodal v Italijo, a o kakšnih velikih količinah tu ne gre govoriti. Dejstvo pa je, da si morajo Italijani zagotoviti zadostne količine grozdja, naši vinogradniki pa prihodek.«

Pričakujejo, da bodo od svojih zadružnikov odkupili približno 5500 ton grozdja poleg njihove lastne pridelave Agroinda, katero ocenjujejo na 1300 ton grozdja. »Letošnja letina je izjemna, tako po kakovosti kot po količini, saj je bilo vreme idealno. Toča je resda prizadela spodnji del Vipavske doline, a to se bo poznalo le na izpadu pridelka, ne pa na kakovosti grozdja. Sladkorne stopnje so še višje kot lani,« dodaja vidno zadovoljen Joško Ambrožič direktor družbe Agroind.

 

 

Vir:
Primorske novice, 20. avgust 2011

 

 

 

Martina Vodopivec

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook