Trgatev, kot se šika

V Vinokoper se lahko pohvalijo z rekordno trgatvijo. Spravili so 5700 ton grozdja, na trgu pa bodo ponudili štiri milijone litrov vina letnika 2008

Kot so sporočili iz družbe, so ugodni vremenski pogoji v času trgatve omogočili, da se je letošnja trgatev zaključila že v dobrem mesecu dni. Letošnje vremenske razmere so bile kljub netipičnosti vinski trti v vinorodnem okolišu Slovenska Istra naklonjene. ˝Razvoj vseh fenofaz je bil idealen, cvetenje je bilo zaradi nizkih temperatur nekoliko podaljšano, kar pa ni bistveno vplivalo na kakovost, vključno s samim zorenjem tik pred trgatvijo, ki je bilo idealno – zrelost jagodne kožice, kakor tudi same vsebine,˝ so poudarili.

Odlično razmerje

Po besedah glavnega enologa in člana uprave Vinakopra Iztoka Klenarja si bodo letnik 2008 poleg obilnega pridelka zapomnili tudi po odličnem razmerju med kislinami in sladkorji, doseženo fenolno zrelostjo ter kljub visokemu sladkorju po bogatih aromatskih komponentah. Po njegovem se pravočasna trgatev posameznih sort odraža v izjemni kakovosti tega letnika. ˝Kljub obilici sonca so jagode ohranile svežino, sortnost in bogato cvetico. Naloga nas, enologov je, da to uspešno pripeljemo v steklenice, ki bodo odražale sadnost, elegantnost in strukturo vin letnika 2008, ne glede na barvo in sorto,˝ je navedel Klenar.

V največji slovenski kleti po lastništvu vinogradov so z obiranjem zgodnji belih sort, ki predstavljajo osnovo za bele penine, začeli 2. septembra, trgači in dva stroja za obiranje grozdja pa so z delom zaključili 9. oktobra, ko so obrali še zadnji cabernet sauvignon na zgodovinski vinogradniški legi Debeli rtič.

Vir: Žurnal24

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook