Trikrat zlato za slovenske vinogradnike

V češkem Brnu so razglasili zmagovalce letošnje olimpijade, tretje po vrsti, na kateri so se pomerila vina obeh sort, ki nosita ime sauvignon. Slovenski vinarji so na ocenjevanje dali 15 vzorcev in osvojili po tri zlate in srebrne medalje.

Najboljši slovenski sauvignoni, ki se lahko enakovredno merijo tudi z najboljšimi istosortnimi vini novega sveta, uspevajo v vinogradih štajerske Slovenije.

V Sloveniji pridelujemo dve sorti z imenom sauvignon. Bela se imenuje enako, rdeča pa cabernet sauvignon. V nasprotju z belim sorodnikom, ki je dovoljena sorta v vseh treh slovenskih vinorodnih deželah, je rdeči uradno doma le na Primorskem. Rdeči si je pridobil slavo enega od kraljev rdečih vin, beli pa se vsaj v Sloveniji uveljavlja šele zadnja leta.

Slavo mu povečujejo predvsem priznanja in medalje, ki jih slovenski sauvignoni vedno pogosteje dobivajo na različnih ocenjevanjih v tujini. Minuli vikend pa smo Slovenci dobili še tri sauvignone, ki so v ostri mednarodni konkurenci osvojili zlate medalje, in to kar na olimpijadi sauvignonov.

Kar dve medalji, eno zlato in eno srebrno, je v Brnu osvojila mari borska fakulteta za kmetijstvo.
Petina zlatih medalj v Slovenijo

Na letošnjem ocenjevanju sauvignonov v češkem Brnu, tretjem po vrsti, je sodelovalo 223 vinskih vzorcev iz 16 držav. Večina vzorcev, 136, je bila belih in 87 rdečih. Vina so ocenjevale tri komisije, eno od njih je vodil slovenski vinski strokovnjak Marin Berovič, sicer profesor na ljubljanski fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo . Vendar to ni vplivalo na uspeh slovenskih vin.

Po številu osvojenih zlatih medalj si Slovenija namreč deli tretje mesto s Čilom, obe državi sta osvojili po tri zlate medalje. Najbolje so se izkazali češki in novozelandski vinarji, ki so osvojili po štiri zlate medalje, oboji pa so dobili tudi po enega šampiona.

V ospredju so Štajerci

Slovenske barve je na v Brnu zastopalo pet vzorcev cabernet sauvignona in deset sauvignonov. Sedem vin, med njimi tudi vsa rdeča, je zastopalo vinorodno deželo Primorsko, osem pa jih je iz vinorodne dežele Podravje. Vse slovenske zlate medalje pa so osvojila bela štajerska vina posebnih kakovosti. Dva z zlatom nagrajena sauvignona sta suha jagodna izbora – iz kleti Čurin-Praprotnik je nagrado dobilo vino letnik 2000, iz kleti Herga pa letnik 2006.

Najvišje ocenjeno slovensko vino pa je bil jagodni izbor sauvignon meranovo, ki so ga pridelali na mariborski fakulteti za kmetijstvo . Med štirimi najbolje ocenjenimi vini sta bili kar dve slovenski. Čast primorskih vinarjev je reševal cabernet sauvignon Capo D’Istria 2003 iz Vinakoper , ki je osvojil srebrno medaljo. To je bila tudi edina medalja za slovenska rdeča vina na letošnji olimpijadi sauvignonov v Brnu.

Borut Godec
Vir: Finance

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook