Trolistna citrona, divja sadna vrsta

Trolistna citrona (Poncirus trifoliata) spada v družino rutičevk. Domovina te limone sta Kitajska in Himalaja. To je rastlina, ki je odporna na mraz in uspešno prenese temperaturo kar 15 stopinj Celzija pod minusom.

Ima obliko gostega grma, visokega od 2 do 4 metra, z opaznimi, debelimi, temnozelenimi poganjki in z dolgimi zelenimi trni. Trojni lističi so narobe obrnjeni, jajčasti in dolgi le od 3 pa do 6 centimetrov. Še preden odženejo listi se v mesecu maju pojavijo 3 do 5 cm veliki beli čašasti cvetovi, ki imajo zlatorumene prašnike. To je enodomna rastlina, kar pomeni, da ima ženske in moške cvetove, ki domujejo na enem drevesu. Cvetovi imajo izbran vonj po pomarančah. Do jeseni se razvijejo 4 do 5 centimetrov veliki plodovi, ki so polsteni in rumene barve. Plodovi, ki so prijetno dišeči vsebujejo številna semena in močno kiselkasto plodno meso, ki pa ima grenak priokus.Za svojo rast potrebuje zmerno suha in prepustna tla, najraje ima dobro odcedno zemljo. Rada ima sončne predele, dobro pa uspeva tudi v polsenci. Na območjih kjer je podnebje toplejše sadijo grmiče citrone za neprehodno živo mejo. Trolistna citrona potrebuje v območjih kjer pozimi pade temperatura po 15 stopinj Celzija zavarovan prostor.

Užitna je prav celotna rastlina. Iz plodov lahko pripravimo marmelado ali pa jih uporabimo kot kuhinjsko začimbo. Sadeže lahko uporabimo tudi za pripravo soka, vendar sveže obrani dajejo zelo malo soka. Če obrane sadeže uskladiščimo za približno 2 tedna in jih nato stisnemo bomo pridobili vsaj za 20 odstotkov več. Tak sok je izredno bogat s vitaminom C. Sadna lupina je kot naribana zelo okusna in jo uporabimo kot aromo. Prav tako so uporabni ostali deli rastline, trni za zdravljenje zobobola , lubje pa za zdravljenje prehladov. Plodovi se uporabljajo kot diuretik, odvajalo, poživilo, pri zaprtju, napihnjenosti trebuha, pri težavah s maternico, črevesjem in želodcem.

Te rastline so precej odporne proti škodljivcem in boleznim, tolerantne kar se tiče obrezovanja in enostavne za gojenje. Uporabimo jih lahko tudi kot podlago za cepljenje pomaranč in limon kar daje cepljeni rastlini boljšo odpornost za mraz. Tako cepljene rastline naj bi prenesle vsaj 3 stopinje bolj hladne razmere kot običajne. Razmnožuje se s semeni in z lesnatimi potaknjenci. Trolistna citrona je zanimiva in nenavadna rastlina, trnje je zelo bodeče in skozi žive meje, ki so posajene s temi rastlinami je zelo težko prodreti. Tako lahko omogoča odlično varovanje predvsem v oddaljenih ali redko obiskanih področjih zelo dobra pa je tudi za zasajevanje brežnin in nasipov. 

Viri: http://www.missouribotanicalgarden.org, http://www.pfaf.org, Helmut Pirc- Divje sadne vrste na domačem vrtu

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook