Kmetijstvo objavil

Turizem na podeželju

Večina ljudi se vsako leto poigrava z planiranjem počitnic. Ko boste razmišljali, kje preživeti počitnice, ne pozabite na naše podeželje. Daleč stran od hrupa, množic in vsakdanjega hitenja, v zelenju in miru, stoje kmetije, na katerih se zraven vsakodnevnega kmetovanja ukvarjajo še s turizmom. Takšne počitnice so preprosto drugačne, v tesnem stiku s naravo in z ljudmi, z njihovimi navadami in kulturo in verjemite, da boste od njih odšli polni vtisov. V Sloveniji je zaradi tradicionalnega življenja na podeželju, razvitih običajev in navad, povezanostjo z mesti, priljubljenostjo in aktivnostjo prebivalstva, zavedanjem zdravega načina življenja in pomena oddiha v naravi, podeželski turizem v vzponu. V ta namen “rastejo” številni objekti, ki ponujajo nakupe pristne domače hrane, možnost zabave in oddiha. Na slovenskem podeželju se čas vrti počasneje. Raznovrstna bližina zelenih doživetij je na dosegu roke. Ob stiku z odprtimi in prijaznimi ljudmi ter neokrnjeno naravo se lahko sprostite in spet začutite samega sebe. Slovenska turistična kmetija bo izpolnila pričakovanja starejših in mlajših. Odrasli bodo na njej našli kotičke miru in sprostitve, otroci igrišče brez meja; odrasli se bodo spoznali z domačimi in zvečer z njimi posedeli v klepetu, domači otroci pa bodo vrstnike iz mest vpeljali v skrivnosti kmečkega življenja in jih navdušili nad domačimi živalmi in pustolovščinami, ki jih v mestu ni. In hrana…kmečke gospodinje vedo, kaj je dobro. V njihove lonce gredo samo zdravi in sveži pridelki, iz katerih pripravljajo dobrote tradicionalne slovenske kuhinje: koruzne in ajdove žgance, kašo, kislo juho, joto, ričet, bograč, njoke, žlikrofe, matevža, mežrle, krapke, zaseko, štruklje, orehovo in ajdovo potico, gibanico…, pa na odlično vino, jabolčnik in žganje nikakor ne moremo pozabiti.

Gostje v Sloveniji lahko izbirajo med naslednjimi oblikami turističnih kmetij:

  • Nastanitvena turistična kmetija: Gostom nudi bivanje na kmetiji s ponudbo hrane ali le najem apartmajev. Gostje lahko izbirajo med nočitvijo z zajtrkom, polpenzionom in polnim penzionom, lahko pa najamejo apartma na kmetiji za 2-8 oseb.

 

  • Izletniška turistična kmetija:  Gostom nudi tople in hladne jedi in pijače. Izletniške kmetije so večinoma odprte ob petkih in vikendih, za naročene skupine tudi med tednom. Pred prihodom se je potrebno napovedati.

 

  • Vinotoč:  Gostom nudi hladne prigrizke, vino in brezalkoholne pijače. Vinotoči so večinoma odprti ob petkih, sobotah in nedeljah, za naročene skupine tudi med tednom. Pred prihodom se je potrebno napovedati.

 

  • Kamp:  Gostom je na kmetiji omogočen prostor za kampiranje z vsemi potrebnimi pripomočki, ki so obvezni za urejen prostor, ki je namenjen kampiranju.

 

Če se pa od bivanja na podeželju želite še kaj naučiti lahko pomagate pri košnji ali molži mleka, se naučite pletenja košar in izdelave mila. Spoznate lahko, kako se pripravijo zeliščni čaji in kako se uporabljajo zelišča. Pri ponudnikih na podeželju lahko pomagate tudi pri pobiranju zelenjave in sadja ter si tako neposredno zagotovite zdravo pridelano hrano.

Več o tem si lahko pogledate na: http://www.slovenia.info in http://www.turisticnekmetije.si/.

Turizem na podeželju

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook