Zanimivosti objavil

TUWA – smejoča riba

»Tuwa – Smejoča riba« je eko vas, ki deluje kot učni center in nudi ljudem možnost, da poskusijo živeti neodvisno od moderne civilizacije sredi prostranih riževih polj farmerskega mesteca Cabio v Novi Eciji na Filipinih. Zasnovano idejo sta v praksi uspešno realizirala dva študenta Ecovillage Design Education (EDE) centra, John Vermuelen in Penelope Reyes. Zadeva hitro raste in ima potencial, da se oblikuje v harmonično ekološko skupnost.

»Tako smo uspešno pretvorili 2,5 hektarja kemično preobremenjenih riževih polj v holistično-evolutivno okolje. Duhovnost, umetnost in povezanost z naravo igrajo pri projektu glavno vlogo«, pripoveduje Penelope. » V bistvu je prva stavba, ki smo jo postavili, služila in še danes služi kot sveto mesto, kjer se lahko v miru pogovorimo kako uskladiti ideje in jih izpeljati v vsakdanjem  življenju. Prelep labirint iz velikih belih kamnov na travi je nastal z veliko truda in ljubezni po zaslugi mojih dveh sinov in Johna. Pri oblikovanju projekta so primarno vlogo igrala načela permakulture. Najprej smo zasnovali večnamenski ustroj ekosistema, tako da smo postavili območje 1: življenjski prostor za ljudi; območje 2: vegetacija/kuhinja – vrtovi; območje 3: perutnina/živinoreja; območje 4: gozdni sadeži, sadovnjaki, ribogojnica in riževa polja; območje 5: gozd kot vir lesa; območje 6: gozd, kjer nemoteno živijo in se gibljejo divje živali.«

Projekt je zaživel zelo hitro, saj je bil skrbno zasnovan na preučevanju sestave obdelovalne zemlje, shranjevanju in opazovanju zgronjega dela prsti, preučevanja gibanja vode na posestvu in upoštevanju energetskih in kozmičnih tokov. Rezultat takega skrbnega načrtovanja je sedaj samozadostni ekosistem, ki nudi ugodne pogoje za življenje mnogim živalim in rastlinam. Tako je pridelek in žetev v takem okolju zelo obilna in kvalitetna.

Posestvo stremi k samozadostnosti, kar jim z uporabo mešanih naravno obnovljivih virov energije (sonce, veter, les) zelo dobro uspeva. Sami stanovalci pa se čim bolj trudijo živeti po načelih nenasilja, tako da se prehranjujejo vegetarijansko in ne uživajo opojnih sredstev (tobak, alkohol, …). S takim pogledom na življenje dvigujejo svoje zavedanje na višjo raven, kar pripomore k izboljšanju energetsko-kozmičnih tokov od katerih je ohranjanje ekosistema še kako odvisno.

Nenazadnje pa je skupnost velik zgled vsem ostalim tradicionalnim kmetovalcem, ki  se utapljajo v vedno novih umetnih in hitro rastočih modernih načinih kmetovanja. V tak začaran krog pa so vedno zavedeni  s strani mnogih dobička željnih posrednikov, in v povezavi z njimi, podmazanih živilskih lobijev. Nič novega. Tako kot povsod po svetu. Toda iz leta v leto vse bolj kaže, da bodo prav take individualno zasnovane skupnosti popeljale človeka v novo dobo bolj harmoničnega življenja z naravo.

V tej eko vasici lahko drugi kmetovalci in potrošniki kupijo bio riž, organske pesticide, bio gnojila, zdravilne rastline, gobe in semena ter se na lastno pest prepričajo o njihovi učinkovitosti. Tri glavne stvari njihove ponudbe pa so:  eko turizem (zelena nočitev z zajtrkom, izmenjava prebivalcev podobnih eko vasi in wellnes in SPA program. Pri njih lahko opravite tudi osnovni tečaj Ecovillage Design Education programa in se naučite vegetarijanskega kuhanja.

 P.K.

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook