Kmetijstvo objavil

Ubrali smo le drugačen način

S tem ko se ljudje vse bolj zavedajo pomena zdrave prehrane, se tudi splošen odnos do tako imenovanega ekološkega kmetovanja spreminja v pozitivno in postaja vse bolj cenjeno. Ekološki pridelki pa postajajo vedno bolj iskani.

Ena takšnih ekoloških kmetij je tudi ekološka kmetija Draga. Simon Jakopič  iz Kanala se je za ekološko kmetovanje odločil pred enajstimi leti.  Svojo ekstenzivno kmetijo je v ta namen dobro pripravil in priredil. Jakopičevi imajo približno 35 hektarjev površin,  od tega sta dva hektarja njiv, na katerih pridelujejo zelenjavo, ostalo pa so pašniki in travniki. 

Seveda Simon Jakopič ni povsem »na frišno« v kmetovanju saj je njegova mama doma iz vasi, kjer so imeli veliko kmetijo, Simon pa je že od svojega otroštva pomagal pri različnih domačih opravilih. Danes pri svojem delu na kmetiji ni sam, na pomoč mu priskočijo še žena Jana, hčerki Nina in Maja ter mama in stric. Dobrodošle so tudi roke ostalih sorodnikov pa tudi sosedje radi priskočijo na pomoč, ko je to potreba.

In kaj vse oziroma koga lahko srečamo pri Jakopičevih.  Na kmetiji imajo 11 konjev za ježo ter enega žrebička, 13 krav, bika in nekaj telet. »Naši konji  in govedo so celo leto zunaj, spuščeni, kjer se lahko prosto gibajo in hranijo. Imajo velike površine pašnikov za svoje več kot udobno življenje,« je razložila Jana, Simonova žena.

»Ob hiši stoji več kot en kokošnjak, kjer pridno rastejo piščanci,  kokoši in petelini pa se prosto sprehajajo po dvorišču in drugem ozemlju. Pernato družbo še dopolnjujejo purani, mačke in kužki. V štali  so le prašiči, pa še ti najbolj uživajo v sveži zunanji blatni kopeli.  Med njimi je največji in glavni merjasec Koki, ki redno in vestno skrbi za podmladek prašičjih družin.«

Včasih se na dvorišču med veselo druščino najde tudi kakšen ‘nečlan’. »V naš ”supermarket” se večkrat prikrade  tudi kakšna lisica in si vzame, kar ji srce poželi.« v smehu razloži Jana.

Simon pa doda: »Tudi mi smo ubrali drugačen način, saj se ne ukvarjamo več z molžo krav, zato se tudi naš delavnik ne začne zelo zgodaj zjutraj. Zadnja leta  nagaja le vreme, ki ni več konstantno, ampak prevladujejo velike temperaturne razlike in pomanjkanje padavin.«

Kaj pa zelenjava?

»Imamo  skoraj vso sezonsko zelenjavo, ki si jo človek lahko zaželi. Za prodajo jo dvakrat tedensko vozimo v trgovino s sadjem in zelenjavo v Novo Gorico, drugo pa prodamo doma oziroma imamo za našo uporabo in za krmo živali. Naša zelenjava je pridelana povsem naravno, škropimo jo s sirotko ali posipamo zemljo s pepelom, tore z naravnimi snovmi, ki ne uničujejo pridelka in niso človekovemu zdravju škodljive. Trend nakupovanja ekoloških izdelkov se povečuje, kar opažamo že nekaj časa in smo z odkupom zadovoljni,«  razlaga Simon.

Simon je že nekaj let aktivni član Turističnega društva Banjšice in se zadnja leta intenzivno udeležuje Praznika košnje.  Skupaj z drugimi kmetovalci obiskovalcem  rade volje prikazuje različne oblike kmetovanj (ekološko, permokulturno, biodinamično) in na degustacijah ponuja svoje doma pridelano meso.

V predalu čaka še ena neuresničena želja

To je večni ranč za konje, ki so »odslužili« svojo kariero. »Veliko ljudi se srečuje s podobnim problemom. Ko njihovi  konji  niso več uporabni za športne discipline in tekmovanja, pa bi jih lastniki še vedno radi imeli in nimajo ustreznih površin zanje, bi jih tako pripeljali na ta konec, kjer bi se v naši oskrbi še naprej dobro imeli in mirno dočakali svojo starost. To ne bi bil edini tovrstni ranč v Sloveniji, zagotovo pa bi bil prvi v širši  okolici,« pojasni Simon saj so vsem družinskim članom konji tudi najbolj pri srcu.

 

 

 

Vir:
Goriška, 10. avgust 2011

 

 

Martina Vodopivec

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook