Kmetijstvo objavil

Udeležba ministra Bogoviča na Konferenci ZN o trajnostnem razvoju

Sreda – petek, 20. / 22. 6. 2012

Udeležba ministra Bogoviča na Konferenci ZN o trajnostnem razvoju

Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič bo vodil delegacijo Republike Slovenije na Konferenci Združenih narodov o trajnostnem razvoju (Rio + 20), ki bo potekala v Riu de Janeiru v Braziliji. Namen konference je obnovitev političnih zavez za trajnostni razvoj, pregled implementacije dosedanjih zavez na področju trajnostnega razvoja in obravnava novih izzivov trajnostnega razvoja. Glavni temi konference sta »zeleno gospodarstvo v okviru trajnostnega razvoja in izkoreninjenja revščine« ter »institucionalni okvir trajnostnega razvoja«. Gre za največje multilateralno srečanje na najvišji ravni v zadnjem obdobju.

Na konferenci Rio+20 naj bi sprejeli zaključni dokument z naslovom »Prihodnost, ki jo hočemo«, ki bo politična deklaracija z zavezo za trajnostni razvoj, s poudarkom na prehod v zeleno gospodarstvo in morebitnimi cilji za trajnostni razvoj. Pomembno vlogo bo igralo izvajanje sprejetih odločitev na vseh ravneh, tudi nacionalni in lokalni.

Slovenija že od vsega začetka sodeluje v pripravah na to konferenco, predvsem v okviru institucij EU, zato si bo prizadevala za konstruktivno sodelovanje in ambiciozne zaključke konference. Slovenija ocenjuje, da glavni temi konference predstavljata ustrezen okvir za razpravo o izzivih trajnostnega razvoja na globalni ravni. Meni tudi, da je zeleno gospodarstvo priložnost za vse države, ne glede na stopnjo njihove razvitosti. Pomembno je, da je vključujoče in da na uravnotežen način prispeva k napredku na vseh treh dimenzijah trajnostnega razvoja.

Minister Franc Bogovič bo kot vodja slovenske delegacije nastopil tudi na plenarnem delu konference. V svojem govoru bo poudaril zavezanost Slovenije načelom trajnostnega razvoja in dosežke naše države na tem področju.

Ob robu konference bodo potekali številni stranski dogodki, ki jih organizirajo države, mednarodne organizacije in drugi deležniki. Tako bo minister Bogovič skupaj s srbskim kolegom Oliverjem Dulićem sopredsedoval okrogli mizi o zelenem gospodarstvu v državah Jadransko-jonske pobude. Tej pobudi namreč od začetka junija dalje predseduje naša država, predsedovanje pa je prevzela od Srbije.

Minister Bogovič se bo v času konference srečal tudi z brazilskim ministrom za kmetijstvo Mendesom Ribeirtom Filhom ter številnimi drugimi kolegi, ki sodelujejo na konferenci.

 

Podrobnejši program obiska

Sreda, 20. 6.

10.00   Formalna otvoritev konference in prvo plenarno zasedanje

            (Lokacija: Riocentro, plenarna dvorana)

15.00   Drugo plenarno zasedanje

            (Lokacija: Riocentro, plenarna dvorana)

18.30   Sprejem delegacij pri predsednici Brazilije, Dilmi Rousseff

            (Lokacija: Arena da Barra)

 

Četrtek, 21. 6.

10.00   Tretje plenarno zasedanje (nagovor ministra Franca Bogoviča)

            (Lokacija: Riocentro, plenarna dvorana)

15.00   Četrto plenarno zasedanje (okrogla miza na visoki ravni)

            (Lokacija: Riocentro, plenarna dvorana)

16.00   Bilateralno srečanje s srbskim ministrom za okolje, rudarstvo in okoljsko planiranje, Oliverjem Dulićem

17.00   Dogodek – Zeleno gospodarstvo: Dosežki in perspektive v Jadransko Jonski regiji (minister Franc Bogovič bo predstavil program predsedovanja Slovenije Jadransko Jonski pobudi in prispevek Slovenije na temo zelenega gospodarstva ter sopredsedoval dogodku)

            (Lokacija: Paviljon 3, soba E)

 

Petek, 22. 6.

10.30   Peto plenarno zasedanje

            (Lokacija: Riocentro, plenarna dvorana)

 

Več informacij o konferenci: http://www.uncsd2012.org/

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook