Ukrepi za zmanjšanje vpliva spomladanske suše na zelenjadnice

Mesec marec je že po svojem starem imenu prinašalec suše. Vedno so ga klicali Sušec, a letošnji je bil še posebej sušen. Kje je težava in kako jo odpravimo pa v nadaljevanju.

Največje pomanjkanje vode v tem času opazimo na prezimnih posevkih solatnic, česna in čebule (majski srebrnjak). Nizke zimske temperature in zmrzal je povzročila dvig korenin,

zato rastline rumenijo. Visoke temperature povzročajo izhlapevanje vlage iz vrhnjega sloje zemlje.

Priporočamo:

1. Njive, ki so bile jeseni preorane, čim prej prebrant ali plitvo obdelat, tako da prekinemo nadaljnje izhlapevanje in izgubo vlage iz tal. Plitvo obdelamo tudi prazne njive, na katerih bomo sadili šele maja.

2. Na ostalih njivah orjemo plitvo, če le niso tla težka in preveč zbita.

3. Prezimne posevke ocenimo, ali je potrebno in mogoče valjanje, da se korenine sprimejo z zemljo (česen).

4. Posevke česna in čebule okopljemo in namakamo, ker imajo plitve korenine.

5. Vsako vrtnino, ki jo posejemo (grah, solata, korenje, rdeča pesa), je potrebno po setvi povaljati, da se seme sprime z zemljo, če je možno, tudi namakamo.

6. Stomp kot herbicid v tej suši ne deluje (ne tretiramo). Za zelje raje uporabimo Butisan, ki je v suši primernejši kot Stomp.

Vir: http://lj.kgzs.si/1/Aktualno/V-srediscu/Novica/ArticleId/1549/Ukrepi-ob-susi-pri-vrtninah.aspx

R.L.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook