Zanimivosti objavil

UMEŠČANJE OBJEKOV IN NAPRAV ZA OBDELAVO KOMUNALNIH ODPADKOV NOTRANJSKE, ISTRE IN KRASA

Minister za kmetijstvo in okolje, Franc Bogovič se je danes sestal z županoma občin Logatca in Vrhnike, Bertom Menardom in Stojanom Jakinom ter poslancem DZ Gašpar Gašpar Mišičem. Na srečanju so govorili o konceptu umeščanja objektov za ravnanja s komunalnimi odpadki, s katerim bi zagotovili optimalno izvajanje okoljskih ciljev in maksimalno gospodarnost. Sistem naj bi bil po ministrovih besedah kar se da optimalen, vključeval pa bo več sortirnic, kompostarn in bo tudi z logističnega vidika, z vidika obdelave odpadkov in cenovno primeren.

Minister Bogovič je po srečanju dejal, da je bilo v Sloveniji kar nekaj povezovanj občin, ki so dale skupne pobude za  izgradnjo centrov za ravnanje s komunalnimi odpadki. »Naša naloga je, da te pobude ustrezno koncipiramo v slovenskem prostoru tako, da bomo naprave oz objekte pravilno dimenzionirali«, je dejal minister in dodal, da moramo Slovenijo obravnavati kot celoto.

Po besedah ministra je pomembno, da odpadke čim bolj ločujemo na izvoru. »Ni nujno, da so sortirnice, kompostarne ali objekti za mehansko biološko obdelavo ostanka, ki ga ne moremo reciklirati ali predelati skupaj, na enem mestu«, je poudaril minister. Po njegovem je pomembno to, da zagotovimo doseganje okoljskih ciljev na najbolj optimalen način. Pri tem je izpostavil, da želi, da bo vse več ločevanja odpadkov in čim več reciklaže, kar je tudi naša zaveza do Evrope. Iz tega vidika je po besedah ministra potrebno razmisliti o najbolj optimalnih rešitvah na Primorskem. Pretehtati je potrebno, ali lahko pripravimo premišljen in gospodaren koncept umestitve objektov za ravnanje s komunalnimi odpadki za celotno Primorsko na več lokacijah, ki bodo omogočale, da bo ravnaje z odpadki na izvoru cenejše in ali lahko za vse te objekte, pripravimo eno samo vlogo sofinanciranje iz Kohezijskega sklada.

Ministra so poslanec in župana pri tem podprli. Ministrstvo se bo o tem konceptu v najkrajšem možnem času pogovorilo še s predstavniki severne Primorske. Za območje Obale, Krasa in Severne Primorske bo do 10. maja narejena mreža infrastrukturnih objektov, ki so potrebni za celovito ravnanje z odpadki.

 MKO

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook