Zdravje objavil

Uporaba artičoke v zdravilne namene

V današnjih časih, ko nas z vseh strani zasipajo z raznimi oglasi, človeka kaj kmalu zanese, da pozabi na zdravo logiko. Vrtinec potrošništva pa nas je kar dobro prepričal, kaj vse moramo kupiti. Tudi če ni potrebno. Res je, da ni tako dobičkonosno, ampak kaj ko bi raje verjeli stoletja starim izročilom. Pri težavah s holesterolom se lahko zanesemo na artičoko.Latinsko ime artičoke lepo nakazuje kaj je njena tako posebna sestavina. Cinarin je tista dobra stvar, zaradi katere artičoko množično gojijo v farmacevtske namene. Je snov, ki deluje s telesu lastnim usklajevalnim mehanizmom (pri cinarinu konkretno varuje pred poškodbami jeter in povečanjem maščob v krvi).V starem Egiptu so jo gojili več vrst, posebej zaradi njenega okusa. V 15. Stoletju pa je z Arabci prišla do Španije in se razširila po Evropi, kjer so hitro odkrili njene zdravilne učinke. V 16. Stoletju je veljala za afrodiziak. Poškodbe jeter povzročajo spolno nemoč, torej to ni čisto iz trte izvito. V 18. stol. pa so ji pripisali posebne zdravilne učinke pri zlatenici in žolčnih boleznih. Poznamo aperitiv, Cynar, ki zaradi vsebnosti snovi iz artičok, olajšuje prebavo težko prebavljivih jedi. Kaj je dobrega v artičoki? Grenčine pospešujejo izločanje prebavnih sokov. Holeretiki so učinkovine, ki povečajo nastajanje in odtekanje žolča. Poleg vsega je med rastlinami najboljši vir antioksidantov in je dobra preventiva pred aterosklerozo. Zavira nastajanje holesterola,pospešuje pa tudi njegovo izločanje. Zaradi pogostejših krčitev žolčnega mehurja, preprečuje nastanek žolčnih kamnov.  Učinkovito deluje pri bruhanju in slabosti. Včasih so pri težavah z jetri uporabljali jetrnik. V današnjih časih pa ga ne priporočajo več, saj ga je nadomestila bolj primerna artičoka. V različnih virih so glede pripravkov različni napotki, če pa se zanašamo na najnovejšega velja, da so najbolj učinkoviti pripravki iz posušenih listov. Nikoli ne uporabljamo svežih listov. Dve žlici droge prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati 10 minut, precedimo in popijemo. Priporočajo tri skodelice na dan. Čaj iz artičoke je najbolj primerno piti pol ure pred jedjo. Uporabna je za dolgoročno ali celo trajno zdravljenje nekompliciranih motenj. Njeni stranski učinki so neznatni. Kliničnih potrdil še ni, vendar nekateri priporočajo artičoko tudi med nosečnostjo. Jetra so nenavaden organ. V telesu imajo tako pomembno nalogo, da jim je dana lastnost, ki omogoča da se zdravijo in ozdravijo sama, če jim to omogočimo. Če samo pomislimo, kaj vse morajo  predelati (alkohol, cigareti, strupi, ki jih zaužijemo z nezdravo pridelano hrano, tabletami…), bi bilo zelo odgovorno od nas, če jim kdaj pa kdaj privoščimo nekaj pomoči. Artičoke so poznana zelenjava v kulinarik. Tudi tisti, ki jim ne diši kot jed, naj si le pripravijo kako skodelico čaja iz njenih listov.

Avtor: I.B

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook