Kmetijstvo objavil

Urejene kmečke sirarne

Zgornji Brnik
»V desetih letih smo dozoreli, zato smo tudi spremenili ime in iz
združenja malih sirarjev postali združenje kmečkih sirarjev. S tem
želimo poudariti, da so izdelki narejeni na kmetijah in na tradicionalen
način,« je v torek na praznovanju desetletnice na Dvoru Jezeršek na
Zgornjem Brniku dejal predsednik združenja Rafko Novak, ki je na tem mestu septembra zamenjal prvo in doslej edino predsednico Ireno Orešnik. Na slovesnosti so osmim zaslužnim posameznikom podelili priznanja, z Gorenjskega ga je prejela Nežka Bajt,
zdaj že upokojena profesorica mikrobiologije in mlekarstva v
Biotehniškem centru Naklo, ki združenju pomaga s strokovnimi nasveti in
sodeluje pri ocenjevanju izdelkov iz kmečkih sirarn.

 

Zgodba
o združenju se je začela pred desetimi leti, ko se je skupina kmetov,
ki je razmišljala o predelavi mleka na kmetijah, udeležila tečaja
sirjenja v Triesdorfu na Bavarskem. Takrat so sklenili, da ustanovijo
združenje, ki bo omogočalo skupno izobraževanje in trženje ter uvajanje
novih tehnologij, zagovarjalo njihove interese do države … »V tistem
času so bili kmetje, ki so predelovali mleko na domu, prepuščeni lastni
iznajdljivosti, saj ni bilo ne znanja o kmečkem sirarstvu ne zakonodaje,
ki bi opredeljevala njihovo dejavnost. Stari jugoslovanski pravilniki
so določali pogoje samo za industrijske mlekarne, zahteve za ureditev
kmečkih obratov pa so bile zelo stroge,« je povedala strokovna tajnica
združenja Majda Tumpej in dodala, da so že tri mesece
po tečaju na Bavarskem ustanovili združenje malih sirarjev, ki je na
začetku štelo 35 članov, danes jih ima čez devetdeset. Z Gorenjskega so
člani Milan in Žužana Brence iz Gorenje vasi, Marija Bogataj z Gorenjega
Brda, Tilka Bogataj iz Gorenje vasi, Andreja Jagodic s Police, Darja
Lotrič iz Kališ, Franci Podjed iz Olševka, Slavko Cotelj s Popovega,
Monika Ravnik z Broda, Mojca Hlebanja iz Srednjega Vrha, Marjeta Kočar z
Laniš, Biotehniški center Naklo, Jože Rozman iz Nemškega Rovta, Andreja
in Mirko Bizant iz Žleb, Anton Avsenek iz Radovljice …

 

»V
desetih letih so se naše želje in vizije popolnoma uresničile: sirarne
na kmetijah so urejene, izdelava in prodaja sira dobro potekata,« je
dejala Majda Tumpej in predstavila glavne dosežke in načrte združenja.
Sodelovali so pri pripravi predpisov za predelavo mleka na domu, tik
pred izidom je Vodič dobre higienske prakse, to je notranje kontrole za
zmanjšanje mikrobiološkega tveganja na sirarskih kmetijah. Lani so
začeli s projektom Vzpostavitev označbe kakovosti za izdelke s
kmetij. Ta teden načrtujejo strokovno ekskurzijo na Nizozemsko in v
Belgijo, novembra bo v Triesdorfu tečaj za začetnike, januarja pa v
Franciji še izobraževanje za že izkušene sirarje.

 

Založba Kmečki glas je na slovesnosti predstavila novo knjigo z naslovom Obožujem sir. Večino besedila je napisala Irena Orešnik, sirarka in predsednica združenja od začetkov do letošnjega septembra, Mojca Polak je prispevala nasvete o postrežbi in shranjevanju sirov ter recepte za jedi s siri, vinski svetovalec Matevž Visočnik pa je dodal nasvete za kombiniranje sirov z vini.
 
Vir: Gorenjski glas

OBJAVIL/A BRIGITA PRIMC

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook