Zanimivosti objavil

USPEŠNO IZVEDEN DAN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Ljubljana, 16. 11. 2012 – Vlada RS je današnji dan razglasila za »dan slovenske hrane«, ki bo obeležen vsak tretji petek v novembru. Z razglasitvijo dneva slovenske hrane smo domači hrani dali pomemben pečat, spodbujali bomo ozaveščanje javnosti o pomenu domače pridelave in predelave hrane ter njenega uživanja. Ob dnevu slovenske hrane letos drugič poteka tudi Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Otroci v vrtcih in osnovnih šolah so za zajtrk zajtrkovali kruh, mleko, maslo, med in jabolka – vse domačega izvora. Ob tem so vzgojitelji in učitelji otrokom prenašali vsebine s področja kmetijstva, okolja, zdravega prehranjevanja in gibanja, čebelarstva, pomena lokalne pridelave in predelave.

Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič se je ob dnevu slovenske hrane udeležil TSZ v OŠ Jurij Dalmatin v Krškem. Minister je zbranim učencem povedal, da v Sloveniji pridelamo dovolj mleka in sadja za domačo potrošnjo in samooskrbo, medtem ko je treba določene količine pšenice, medu in zelenjave, kljub naraščajoči pridelavi, še vedno uvažati. Zato je eden od pomembnih ukrepov ministrstva spodbuda mladim prevzemnikom kmetij. Pri tem je minister izpostavil, da je pomemben del uspeha kmetijske politike zavedanje, da smo sami odgovorni – znotraj države, družbe in lokalnih skupnosti, da so na področju kmetijstva vzpostavljeni ustrezni pogoji in da čim več hrane predelamo v domačem okolju, ki jo hkrati ponudimo na tržnicah oziroma uporabimo čim bližje izvora pridelave.

Zajtrka v Pediatrični kliniki v Mariboru se je udeležila gen. dir. Direktorata za kmetijstvo na MKO, dr. Martina Bavec, skupaj s predsednikom uprave Mercator, Tonijem Balažičem. TSZ v ljubljanski Pediatrični kliniki pa se je udeležila Marjeta Bizjak, vodja Sektorja za kmetijske trge v Direktoratu za kmetijstvo, skupaj s pomočnico predsednika uprave Mercatorja, Mileno Štular. Ob tej priložnosti je Bizjakova poudarila pomen lokalno pridelane hrane in v povezavi s tem pomembnost t. i. »kratkih prehrambenih verig« med proizvajalci in potrošniki. TSZ so se udeležili tudi drugi vidni predstavniki države, med drugimi se je pri zajtrku, otrokom v vrtcu Jelka v Ljubljani, pridružil predsednik RS, dr. Danilo Türk.

V prostorih MKO je dopoldne potekala prva tržnica ob dnevu slovenske hrane, na kateri so se predstavili slovenski pridelovalci in predelovalci. Obiskovalci tržnice so tako lahko poskusili domači sir, mesnine, sadje, zelenjavo, med, mlečne izdelke in druge dobrote slovenskih kmetij, živila in izdelke pa so na stojnicah lahko tudi kupili.

V letošnjem letu je bil koncept TSZ zaradi krize in vremenskih nevšečnosti (manj pridelka), spremenjen. V lanskem letu so bila živila donirana s strani živilskih podjetij in kmetij, v letošnjem pa se vsa podjetja in kmetije za sodelovanje odločajo na prostovoljni bazi.

 *    *    *

 Več informacij o dnevu slovenske hrane in TSZ 2012:

www.facebook.com/zajtrk

www.tradicionalni-zajtrk.si

www.mko.gov.si

www.mko.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/1328/6079/8d9e6b284413518391205df7070dc0d9/

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook