Vrtnarstvo objavil

Ustvarimo pridih Azije in posejmo limonski ožep

Ko sem lansko pomlad oblikovala in dopolnjevala svoj zeliščni vrtiček ter po trgovinah s semeni stikala za novimi rastlinami, sem naletela na zanimivo, meni osebno do tedaj nepoznano rastlino, ki nosi ime limonski ožep. Že samo ime me je pritegnilo, da sem seme tudi kupila, ga posejala in počakala, da vidim, kaj se bo iz tega izcimilo.

Ko je prihitel na plano, sem dobila občutek, da sem morda posejala koprive, a vonj je govoril nekaj povsem drugega. Limonski ožep se ne imenuje kar tako s drugim imenom tudi mehiška melisa. Spada v družino ustnatic, izvira iz Mehike, kjer prosto raste po travnikih, goščavah in po gozdnih robovih. To je pokončna, kar do meter visoka, košato rastoča enoletnica, v toplejših predelih pa trajnica. No jaz lahko z gotovostjo potrdim, da ob primerni zimski zaščiti tudi na predelu Pohorja,  spomladi požene na novo. Listi so ovalni, nekako spominjajo na obliko sulice in imajo nazobčan rob. Ta izredno dekorativna rastlina je grmičaste rasti, listi imajo vonj in okus po limoni, ta vonj zaznaš že res na nekaj metrov. Cvetovi so  privlačni, karminsko rdeče barve, ki se proti koncu intenzivnega cvetenja  spremenijo v nežno roza do bele in v so v klasih. Cvetovi, ki spominjajo na cvetne sveče privabljajo čebele, čmrlje in raznobarvne metulje. S svojimi cvetovi se bohotijo vse od zgodnjega poletja pa do pozne jeseni. So zelo dekorativni, iz lastnih izkušenj, zelo lepi kot okras za v vazo. Primerno rastišče je sončno, do polsenčno, zelo lepo uspeva v humoznih, v rahlo vlažnih tleh. Ob brstenju ga je potrebno dodatno pognojiti s kompostom, nato pa skozi celotno leto skrbimo za to, da je zemlja vedno vlažna. Razmnožujemo ga lahko sami in sicer s delitvijo po cvetenju.

Cvetove in liste nabiramo po potrebi. Odličen je svež kot začimba, ki jo dodajamo solatam, v omake, ribe, perutnino, zaradi okusa po limonah, je primeren za v dodajanje v sladke jedi iz njega pa si lahko pripravimo zelo osvežilen čaj. Ker je to med drugim tudi čajno zelišče, je dobro vedeti, da pitje takšnega čaja pomirja živce. Lahko ga imamo za okras ali pa kot gojeno zelišče, je pa to v vsakem primeru zares veličastna rastlina za grede in za obrobke. Predvsem tisti, ki ljubijo naravo in, predvsem tisti, ki jim je mar za to kakšno hrano si nabirajo čebele, se bodo gotovo odločili za to skrivnostno rastlino, ki bo v vaš zelenjavni ali pa v zeliščni vrt prinesla skrivnostni pridih Azije.

 Besedilo in fotografija Zvonka Lešnik

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook