Zdravje objavil

Uživajmo kurkumo in naredimo veliko za svoje zdravje

Ljudje radi pri kuhi uporabljamo različne začimbe. V prvi vrsti zato, da jedem izboljšamo okus in popestrimo njihov izgled, sicer pa imajo začimbe tudi zdravilen učinek na telo. To seveda ne pomeni, da bi morali začimbe uporabljati prekomerno ali pa dodajati iste začimbe v vse jedi! Treba je biti zmeren in pazljiv pri doziranju, vedno pa moramo kuhati z občutkom in paziti na končen okus. Že lep čas nismo več omejeni le na tisto, kar raste pri nas, temveč k nam že dolgo časa prihajajo tudi začimbe iz tujih dežel in z malo domišljije in znanja jih lahko vključimo v svojo kuhinjo.

Tudi kurkuma je že nekaj časa prisotna v kuhinjah slovenskih gospodinj, če pa je še ne poznate, je pravi čas za to, saj poleg zanimivega okusa, ki ga da jedem, tudi zelo ugodno vpliva na zdravje.

Gre za rastlino iz tropskih gozdov jugovzhodne Azije, danes pa jo gojijo na Kitajskem, v indiji, Indoneziji in na Javi. Kurkuma je v sorodu z ingverjem in je trsju podobna trajnica. V zdravstvu to rastlino uporabljajo za izločanje žolča, sicer pa njeno eterično olje tudi topi žolčne kamne in razkužuje. Uporabna je tudi za zdravljenje rakastih obolenj, pa tudi za kozmetične pripravke.

Kurkuma suši telo sluzi in ga greje, znanstvene raziskave pa potrjujejo, da je prav kurkuma najpomembnejša naravna proti-vnetna učinkovina, kar jih poznamo. Zelo pomaga pri prebavnih težavah in spodbuje čiščenje jeter. Zanimivo pa je, da telo lahko absorbira kurkumo le, če je pomešana s poprom, najvišja dnevna količina kurkume pa je ena čajna žlička oz. 3 grame – čezmerno uživanje lahko namreč draži želodec.

Kurkuma v prahu je posušena mleta korenina te rastline, njen vonj pa spominja na ingver in citruse. Okus je nežno grenak, kisel in hkrati malo pikanten, če je prah dobro zaprt pa celo zdrži dve leti. V živilski industriji se kurkuma uporablja za obarvanje marinad, masla, juh, sira in sadnih pijač. V svoji kuhinji pa jo lahko uporabite za barvanje testenin, riža, dodajate jo lahko v juhe in omake, namaze in solatne prelive. Tudi pirhe lahko obarvate s pomočjo te začimbe!

Gre za zelo varno sestavino, kljub temu pa je ne smemo zauživati preveč predvsem, če jemljemo zdravila, ki vplivajo na trombocite, ali med nosečnostjo. Nekateri nanjo lahko reagirajo alergično, sicer pa ob zmerni uporabi večinoma ni nikakršnih težav. Več o uporabi kurkume v kuhinji lahko izveste v kuharskih knjigah ali na spletu, vedno pa se držite pravila, da jo je treba uporabljati zmerno, tako kot velja tudi za vse ostalo!

Vir:
http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/5C5534D9D51C3542C1257863002DDCC4?OpenDocument
http://www.viva.si/Zdrav-na%C4%8Din-prehrane/867/Kurkuma
http://sl.wikipedia.org/wiki/Kurkuma
N.P.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook