Zanimivosti objavil

V Italiji sezuli »Obutega mačka«

Italijanski finančni stražniki iz Verone so nedavno odkrili veliko goljufijo z ekološko hrano (približno 10% domačega trga v tem sektorju). V operaciji, imenovani »Obuti maček« so pred dnevi zasegli več kot 2500 ton lažnih bio kmetijskih proizvodov, predvsem pšenice, soje, fižola, moke in svežega sadja. Iz objavljenega dokumenta pa je razvidno, da je ta številka še veliko višja, kajti goljufija z »bio« živili naj bi delovala že nekaj let. Končna ocena naj bi tako znašala okrog 700.000 ton »bio« hrane, kar predstavlja vrednost več kot 220 milijonov evrov.

Bruno Biagi, polkovnik finančnih stražnikov v Veroni, meni, da zdravje potrošnikov tovrstne hrane ni bilo in ni ogroženo. Prevara je »samo« komercialne narave, vsekakor pa je to tudi hud udarec za ugled biološke hrane, ki je v zadnjih letih pri Italijanih kljub višji ceni dosegala večje povpraševanje.

Ekološki kmetje – tisti pravi, pogosto nosijo višje stroške proizvodnje zaradi številnih dejavnikov (manjši pridelek, omejena uporaba pesticidov, prepoved uporabe sintetičnih gnojil, …). V območju EU prav zaradi tega prejemajo subvencije sicer na trgu ne bi morali ostati. Zato ni nič čudnega, če na trgovskih policah najdete bio hrano, ki je dvakrat dražja od običajne. Čeprav je za potrošnika včasih težje opaziti to razliko saj je strategija velikih trgovskih distributerjev prav ta, da ločijo oddelke ekoloških proizvodov in na ta način preprečijo primerjanje cen med izdelki. Vedeti moramo namreč, da ta razlika v ceni v večji meri ne gre nazaj k kmetu, temveč ostane v distribucijski verigi in ostalih vmesnih fazah trgovine. Prav zaradi tega obstaja velika verjetnost skušnjave, da se konvencionalno pridelano hrano prodaja pod oznako »bio«.

Najšibkejši  člen – birokratska kontrola

Ekološko certificiranje temelji na celotnem procesu proizvodnje in ne na končnem izdelku. Zato je zelo težko dokazati z analizo končnega proizvoda ali dejansko gre za bio pridelek, saj analiza ne pokaže ali so bila v proizvodnji npr. uporabljena umetna gnojila. Zato je zelo očitno, da so pri vsem tem odpovedali certifikacijski organi, ki pogosto le skozi birokratsko kontrolo zagotavljajo, da eko obrati upoštevajo predpise, namesto, da bi izvajali strožje kontrole.

Iz dokumentov je razvidno, da so osebe vpletene v goljufijo »bio« hrane do leta 2010 bile zaposlene v podjetju, ki izdaja certifikate in ki nadzoruje približno 11.000 podjetij (24% vseh podjetij in 28% obdelanih površin). Preiskava je pokazala vso krhkost italijanskega ekološkega kmetijstva, kjer se je od leta 2001 zmanjšalo število ekoloških kmetij, zmanjšala se je tudi obdelana površina, vendar se je kljub temu povečala poraba ekološko pridelane hrane. Morda ravno ta raziskava daje nekaj svetlobe na ta paradoks.

Sama preiskava je trajala dobro leto, med sklepno akcijo pa so med Verono,  Ferraro, Urbinom, Pesaro in Foggio aretirali sedem osumljencev, ki so obtoženi poslovne goljufije, zarote, izdajanje lažnih certifikatov, računov in faktur.

Blago je bilo deloma pridelano v Italiji, deloma pa uvoženo iz Romunije. Kot »bio« so ga potem prodajali v Italiji in v nekaterih evropskih državah (Nizozemska, Nemčija, Španija, Francija, Belgija in Madžarska).

Je lažno »bio« blago prišlo tudi v Slovenijo?

Na inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano do zdaj niso zaznali kakršnekoli ponarejene dokumentacije oziroma certifikatov, zagotovili pa so, da bodo na to opozorili vse inšpektorje.

»Ko je živilo enkrat že v prometu kot predpakirano, mora biti na živilu označba – ekološki logotip EU in navedena šifra nadzornega organa v istem vidnem polju, spremlja pa ga lahko le dokument (dokazilo) – certifikat. Skladnost med tako imenovanim certificiranim živilom in dejanskim stanjem občasno preverjamo tudi z vzorčenjem in analiziranjem na ostanke fitofarmacevtskih sredstev, gensko spremenjene organizme in na težke kovine. Najverjetneje bi ponarejene certifikate, če so ‘izdani’ s strani tuje kontrolne organizacije, težko prepoznali,« priznavajo na ministrstvu.

(Vir:http://www.ilfattoquotidiano.it/2011/12/07/oh-mio-bio/175814/)

M.V.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook