V Mariboru trgatev Stare trte

Na mariborskem Lentu je potekala slovesna trgatev najstarejše trte na svetu

Ob tej priložnosti so tudi razglasili novo vinsko kraljico štajerske prestolnice. S trgatvijo več kot 450 let stare “dame in Guinnessove rekorderke” se je končal 8. Festival Stare trte.

Tudi letošnjo trgatev je bila magnet za množico obiskovalcev od blizu in daleč. Kot gospodarju Stare trte je bila pokušina in ocena prvega grozda zaupana mariborskemu županu Francu Kanglerju, letošnjo trgatev pa je popestril tudi krst novega osmerca za veslaški klub Dravske elektrarne Maribor.

Iz grozdja vino za protokolarne namene

Iz grozdja Stare trte običajno vsako leto pridelajo okoli 25 litrov vina. Polnijo ga v posebne stekleničke, te pa Mestna občina Maribor uporablja za protokolarne namene.

Stara trta je zaščitena kot naravni spomenik

Stara trta je ime štajerske prestolnice ponesla po celem svetu. Njeno častitljivo starost so znanstveno dokazali že leta 1972. Zaščitena je kot naravni spomenik ter je simbol Maribora in vse vinorodne Slovenije. Daje žlahtno vino sorte žametna črnina ali modra kavčina. Nekdaj je bila ta sorta pogosta v štajerskih vinogradih, še bolj pa je, tudi danes, znana na Dolenjskem. Žametna črnina je namreč najpomembnejša sorta cvička.

Vir: Siol

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook