Zelenjadarstvo objavil

V mesecu oktobru še ni čas za počitek

Res, da je oktober mesec, ko dela v sadovnjaku niso več tako številna, a še vedno ni čas za zimsko spanje. Še vedno se posvečamo pripravi tal za nove nasade in še vedno opravljamo zeleno rez aktinidije. Kjer grozdje še ni pobrano, to velja predvsem za nekatere sorte belega in črnega grozdja in nekatere sorte namiznega grozdja, le tega oberemo. Nekje do sredine meseca še pobiramo sadeže hrušk, jablan in kutin, ki dozorijo v jeseni.

Od sredine oktobra pa do sredine novembra je čas pobiranja kostanja in aktinidije. Prične se sezona obiranja kakijev, fig in seveda orehov. Zmanjšanje zunanje temperature znatno zmanjša napade nekaterih zajedavcev in glivic, to pa se zgodi tudi zato, ker je zmanjšana vegetacijska dejavnost rastline. Občasno še lahko rastline napadejo listne uši, ki jih zatiramo. V tem času se tudi pojavi povečano škodljivo delovanje polžev in slinarjev. Proti njim se borimo tako, da jih ročno pobiramo ali pa tako, da okrog pridelkov naredimo mehanično oviro iz pepela. Ko polži čez takšno oviro polzijo, le ta vpije njihovo slino in se zaradi pomanjkanja le te ustavijo. V prodaji najdemo tudi najrazličnejša sredstva proti polžem, ki jih raztrosimo v neposredni bližini pridelkov. V tem letnem času prav tako pobiramo odpadke iz okrasnega in iz zelenjavnega vrta (listje, plevel), ostanke zelenjadnic, korenine in jih odlagamo na kompostni kup. Na ta način zmanjšamo možnosti širjenja glivičnih bolezni in odstranimo prezimovalna mesta škodljivcev. V tem času se na sadikah jagod, ki smo jih presadili v mesecu avgustu zaradi vlage velikokrat pojavita pepelovka in oglata listna pegavost. Oglata listna pegavost je bakterijska bolezen, ki poleg jagod napade še kumare. Pri kumarah lahko napade tudi plodove in povzroči nastanek okroglastih ugreznjenih madežev, iz kateri se cedi smolasta snov. Bolezen preprečimo z uporabo zdravih rastlin, ki jih gojimo na tleh, ki jih ta bolezen še ni prizadela. Prizadete rastline pa lahko škropimo s bakrenim oksikloridom ali s topljivim žveplom. V oktobru zaključujemo s pobiranjem sadja, kot so hruške, jabolka in kutine. Kadar so vremenske razmere neugodne, izredno deževno, je možen napad monilije. Monilija je ena najhujših bolezni za rožnice, širi pa se tudi na breskve, češnje in na mandljevce. Če monilija napade liste ne naredi velike škode, če napade cvetove, le ti odpadejo, za plodove pa je usodna. Monilijo preprečimo s škropljenjem s topljivim žveplom ali s oksikloridom, pri tem pa upoštevamo 10 dnevno karenco, če škropimo v času pobiranja.

Zelenjadnice, ki v tem času postopoma odmirajo zlagoma izrujemo, tla prekopljemo, po potrebi pa med prekopavanjem dodajamo hlevski gnoj in razkužilna sredstva. Še vedno pa sejemo vrtnine, ki jih porabimo v kratkem času, kot je redkvica, solata, špinača in motovilec.  Trajne dišavnice in zdravilne rastline lahko v tem času razmnožujemo tako, da razdelimo grmiče.

Vir: Nov lunin koledar za vsa vrtnarska opravila

Z.L. 

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook