Zanimivosti objavil

V NEŽNI HARMONIJI Z MATERJO ZEMLJO

Na jugu Francije v vzhodnih Pirenejih se nahaja majhen zaselek, ki je zrasel na ostankih staroselskih gorjanov iz Katalonije. Okrog leta 1960 je tja prispela Vivien, ki je že ves čas gojila močno željo po formiranju komune. Ampak ne kar nekakšne hipijske komune, kot je bilo značilno za tisti čas. Vivien je že takrat živela po veganskih načelih vendar je opazila, da se takšen način življenja zelo težko prakticira v moderni družbi, še posebej v tistih časih. Poleg tega je hotela svojo hrano pridelati sama, saj se je že takrat zavedala, na kakšen način se pridelujejo sadje in zelenjava in vsa ostala živila.

Danes je to aktivna manjša veganska komuna, ki jo vodijo Vivien, Bluette, Sylvain ter gosti in obiskovalci. Posestvo se nahaja na 21 hektarih zaščitenih gozdov in organskih vrtov. Hiša in vrtovi so na grebenu, kjer lahko vidiš vsako jutro vzhajajoče sonce in vsak večer prelep zahod. V daljavi se vidi ves Mediteran in na drugi strani prekrasen pogled na sveto  katalonsko goro Canigou. To območje je še posebej znano po neverjetno čisti sveži izvirski vodi, možnosti kopanja v reki, namaknju v naravnem termalnem vrelcu, obilnih domačih španskih obrokih, kampiranju in planinarjenju.

V glavnem vsi govorijo francosko, le Bluette tekoče govori tudi angleško in nemško. Tu se lahko dobesedno pasete po grmičevju raznih divjih zdravilnih zelišč in različnih gozdnih sadežev. Obroke skrbno pripravljajo iz svojega organskega pridelka sadja, zelenjave, zelišč, oreščkov, raznih žitaric in stročnic. Vodo imajo svojo iz lastnega izvira in je prečudovita. Ta umirjena in tiha lokacija enostavno v človeku budi tisto prvinsko vez z naravo in vesoljem in je nalašč ustvarjena za bolj introspektivne ljudi. Seveda pa je vedno kaj za postoriti v vrtovih, sadovnjakih in okrog velikega poslopja, ki ima 9 sob.

Posestvo upravlja združenje zgoraj omenjenih pionirjev in je striktno vegansko (tudi brez tobaka, alkohola ali katerih koli drugih živalskih produktov) ter si prizadeva za etično in ljubeče ravnanje z vsemi živimi bitji. Zato je komuna dom vsem raznim vegetarijanskim živalim kot so ptice, gosi, race, zajci, petelini in kokoši, medtem ko mesojede živali (psi in mačke) niso dobrodošle, saj ogrožajo in napadajo vse ostale živali, ki se prosto gibljejo po posestvu. Tu je tudi ogrevanje vode na sonce, solarna pečica in bazen z izvirsko zdravilno vodo. Če vas bo kdaj pot zanesla mimo, se javite na: enthousiasme@wanadoo.fr drugače pa morate za bivanje in obedovanje pri njih odšteti 15 eurov na dan (na sobo) in le 8 eurov, če ste pripravljeni pomagati par ur na dan pri vrtnih opravilih, vzdrževanju objekta ali pa pomagati v kuhinji.

 P.K.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook