V prihodnosti banane namesto krompirja?

Visoke temperature bodo zmanjšale pridelavo nekaterih kmetijskih pridelkov kot so krompir, koruza, riž in pšenica. Bomo v prihodnosti tako na našem jedilniku imeli več banan kot krompirja? Po prepričanju strokovnjakov se bo v številnih državah v razvoju to tudi zgodilo.

Prehranjevalne navade milijonov ljudi se bodo spremenile prav zaradi neugodnih podnebnih sprememb. V svetu, ki se vse bolj segreva bo kakovost nekaterih kmetijskih pridelkov vse manjša, zamenjalo pa ga bo sadje prilagojeno na tropske temperature.

Zakaj ravno banane

Pridelava krompirja, ki zelo dobro uspeva v bolj hladnem okolju, bi zaradi toplote utrpela veliko škodo. Pomanjkanje krompirja pa bo potreba nadomestiti z drugim ravno tako hranljivim pridelkom – banano.

Študijo so opravili raziskovalci iz Posvetovalne skupine za mednarodne raziskave v kmetijstvu (CGIAR). Mandat za študijo pa jim je podelil komite za svetovno prehransko varnost Združenih narodov. Skupina je analizirala vpliv podnebnih sprememb na 22 najpomembnejših kmetijskih pridelkov na svetu. Predvsem v državah v razvoju se bodo površine namenjene za pridelovanje koruze, riža in pšenice se bodo zmanjšale, povečal pa se bo delež površin z bananovci.

»To ni nujno najboljša rešitev, lahko pa bi v določenih predelih, kjer bi prišlo do povišanja temperatur, pridelava banan postala priložnost za male kmete,« je povedal dr. Philip Thornton eden od piscev poročila.

Tapioka (oz. kasava Manihot esculenta)  in dolga vigna (Vigna unguiculata)  bi lahko vsaj v nekaterih predelih Južne Azije nadomestila pšenico, danes glavni vir beljakovin in kalorij na svetu, in katere prihodnost je zaradi višjih cen bombaža, koruze in soje ogrožena. Dolga vigna (stročnica podobna stročjemu fižolu), znana tudi kot »meso revežev« najbolj znana v podsaharski Afriki ima raje tople kraje, prenese sušo in je odlična alternativa soji. V nekaterih državah (Nigerija, Niger) so z njo že zamenjali nasade bombaža.

 Vir:

http://notizie.virgilio.it/tecnologia/la-rivincita-banana-sulla-patata-conseguenza-dei-cambiamenti-climatici.html

 

 Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook