Zdravje objavil

V veliko pomoč pri migreni, beli vratič

V marsikaterem vrtu se najde grmičasto razrasla rastlina z značilnim vonjem in s cvetovi, ki so zelo podobni marjeticam. Beli vratič je bil dolgo pozabljeno zelišče, a je pred leti znova prišel v ospredje. Ker je prav sedaj v polnem razcvetu je v vrtu resnično pravi okras. Ker ta simpatična rastlinica zelo spominja na kamilico, ji nekateri rečejo tudi »lažna kamilica«. Izvira iz območja Kavkaza in ostalih delov jugovzhodne Evrope.

Beli vratič zraste v višino od 50 do 65 cm, njegovo pokončno steblo je razvejano, listi pa do osem centimetrov dolgi in približno isto široki. Listi so pernati in globoko deljeni, listne ploskve pa imajo zaobljene, nazobčane robove. Rahla češuljasta socvetja sestavljena iz cvetov se razvijejo na vrhu poganjka. Cvetijo vse od junija pa vse do oktobra. Celotna rastlina ima grenkast okus in zelo značilen vonj, ki spominja na krizanteme. Je povsem nezahtevna rastlina, ki se velikokrat zaseje kar sama od sebe, vendar najbolje uspeva na peščenih in odcednih tleh in na sončni ali polsenčni legi.

Beli vratič je zelo zanimivo zdravilno zelišče saj so njegovo zdravilnost poznali že v času antike. Antični mislec Dioskurid ga je priporočal za zdravljenje raznih vnetij, v srednjem veku pa je bil zelo čislan in so ga zato na veliko uporabljali. Tradicija uporabe belega vratiča pri nas ni zelo živa, vendar so ga naši predniki zelo dobro poznali kar potrjujejo nekatera ljudska imena.


Matrničnjak in materina zel sta dve izmed ljudskih imen, ki nakazujejo, da so ga uporabljali predvsem ženske za svoje težave, tudi kot sredstvo za pomoč pri porodu in za čiščenje maternice po porodu. Prav tako so z belim vratičem uspešno uravnavale menstruacijo in pomirjale maternične krče. Za umirjanje glavobolov in migren, še posebej tistih, ki so povezane s predmenstrualnim sindromom ali s klimakterijem so prav tako znale uspešno uporabiti. Zelišču pripisujejo tudi rahlo protivnetno delovanje, priporoča pa se tudi pri revmatizmu, pri vnetju sklepov, pri prehladih in pri povišani temperaturi. Ker je to zelišče, ki je rahlo grenko se ga zato priporoča tudi pri težavah s želodcem, med drugim pa tudi vzbuja tek in ureja prebavo. Podobno kakor navadni vratič so ga uporabljali kot krepčilo in za odganjanje glist. Zunanje se ga uporablja za zdravljenje manjših poškodb na koži, tinktura pa pomaga pri pikih žuželk.

V kulinariki ponekod uporabljajo mlade liste za aromatiziranje solat, kot dodatek v namaze in kot krešo na kruhu z namazom. Prav tako je obvezen v šopku zelišč, ki se doda na Primorskem v spomladansko fritajo. Kot začimbo ga ponekod uporabljajo pri pripravi mesa, podobno kot pelin. Beli vratič pa so nekoč uporabljali tudi za odganjanje zajedavcev, npr. bolh. Beli vratič je dober sosed na vrtu saj odganja mnoge škodljivce.

Vendar velja previdnost saj nekateri strokovnjaki opozarjajo, da lahko čezmerno uživanje povzroča težave, prav tako pa ni priporočljiv za uporabi v času nosečnosti in dojenja.

Viri: http://www.gorenjskiglas.si, http://www.vecer.com

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook