V vinorodni deželi Posavje trgatev večinoma opravljena

V vinorodni deželi Posavje, na Dolenjskem, v Beli krajini in v Posavju, so minulo soboto in nedeljo opravili večino trgatve

Na trtah je ostalo le grozdje poznih sort, kjer ni bilo toče in pretirane bolezni, pa lahko vinogradniki pričakujejo dober pridelek, je povedal svetovalec za vinogradništvo Jože Maljevič.

Vreme avgusta in prvega tedna septembra naravnost čudovito

Ob neupoštevanju neurij s točo je bilo vreme avgustovskih dni in prvega tedna septembra naravnost čudovito za zorenje grozdja, septembrske padavine pa na zoreče grozdje niso bistveno vplivale, je povedal svetovalec za vinogradništvo pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije oz. Kmetijskemu zavodu Novo mesto Jože Maljevič.

Vinograde prizadele posledice ujm in bolezni

Po drugi strani so vinograde prizadele posledice ujm in bolezni, ki so letos imele v vinogradih izredne pogoje za razvoj. Marsikateri vinogradnik vinorodne dežele Posavje je po njegovem mnenju ta čas razočaran, saj bo zaradi peronospore, oidija in kisle gnilobe ob nekaj normalno pričakovanega pridelka. Najhuje je na območjih, kjer je klestila toča, glede kakovosti pridelka pa je Maljevič mnenja, da tam, kjer ni bilo toče in pretiranih bolezni, letos lahko pričakujejo soliden pridelek.

V Posavju čakajo le še grozdje poznih sort

Trgatev v vinorodni deželi Posavje je v glavnem opravljena, dozoreti mora le še grozdje poznih sort, laškega in renskega rizlinga, žametne črnine, izjem in poznih trgatev.

Krško pričakuje letnik povprečne kakovosti

S kakovostjo letos natrganega grozdja so po besedah direktorja Kmečke zadruge Krško Janeza Živiča zadovoljni tudi na njihovem območju, kjer so minuli konec tedna prevzeli več kot 300 ton pridelka. Kot je dejal, se je trgatev začela pred desetimi dnevi, do sedaj pa so prevzeli večino grozdja za pridelavo cvička. Pohvalil je letošnjo vsebnost sladkorja in napovedal letnik povprečne kakovosti, ki pa ne bo dosegal lanskega.

V krški kmečki zadrugi nameravajo letos, tako kot so načrtovali, odkupiti do 2000 ton grozdja, kljub temu bo na območju krške vinske kleti pri vinogradnikih ostalo veliko neodkupljenega grozdja, je pojasnil Živič.

V Beli Krajini zakoračili v drugo polovico trgatve

Nekoliko kasneje so s trgatvijo začeli v Beli krajini, kjer so minuli konec tedna, kot je danes povedal vodja vinske kleti Kmetijske zadruge Metlika Anton Pezdirc, zakoračili v njeno drugo polovico. Glede na letošnje ujme so s pridelkom dokaj zadovoljni, tako količinsko kot kakovostno. Ponudba je po njegovi oceni velika, vendar za desetino manjša od lanske.

V metliški vinski kleti nameravajo letos odkupiti približno 600 do 700 ton grozdja, letnik 2008 pa bo po Pezdirčevih napovedih kakovosten. V Beli krajini bodo trgatev do konca tedna pretežno zaključili, dozoreti mora le še žametna črnina, je povzel Pezdirc.

Vir: Siol

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook