Zanimivosti objavil

V Žirovnici ob dnevu slovenske hrane Tržnica domačih dobrot

V občini Žirovnica bo ob dnevu slovenske hrane, 16. novembru, živahno kar več dni. Po petkovem  Tradicionalnem slovenskem zajtrku v žirovniškem vrtcu in osnovni šoli, se bodo v soboto občani lahko oskrbeli s hrano slovenskega porekla na Tržnici domačih dobrot in v nedeljo, ko bodo domači gostinci svojim gostom ponudili poseben meni – Slovensko kosilo. 

Tradicionalni slovenski zajtrk je med otroci in učenci že dobro znana akcija. V Osnovni šoli Žirovnica so jo v lanskem letu nadgradili s ponudbo samopostrežnega zajtrka v tednu poprej, s čimer so želeli med učenci spodbujati zdrave prehranske navade. Bili so uspešni, saj se je zajtrk »prijel« in v letošnjem šolskem letu si učenci z njim lahko postrežejo vsako jutro.

Prvi dan slovenske hrane pa se je zdel tudi prava priložnost  za pripravo prve tržnice v kraju – Tržnice domačih dobrot, o kateri smo na  Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica sicer razmišljali že dlje časa. K prodaji lastnih pridelkov in izdelkov smo povabili ponudnike iz lokalnega okolja in drugih slovenskih pokrajin.  Na tržnici bo tako moč kupiti sadje in zelenjavo, mlečne izdelke, jajca, domač kruh, potice in drugo pecivo, med, mesnine, sveže in dimljene postrvi, različne vrste moke, kislo zelje in repo, oljčno olje, vino … Vrsto domačih dobrot, med njimi potico, klobase in postrvi, bo mogoče tudi poskusiti ter se okrepčati s toplim napitkom. Obiskovalcem tržnice želimo ponuditi čim bolj pester izbor slovenske hrane tako rekoč na domačem dvorišču. Tako tiste, ki jo pridelamo na Gorenjskem, kot tiste, ki je značilna za druge konce Slovenije  in se je ponjo sicer potrebno odpeljati v oddaljenejše kraje. Upamo na zadovoljstvo kupcev in prodajalcev. Pri organizaciji tržnice se je zavodu pridružila tudi Občina Žirovnica, ki bo poskrbela za postavitev stojnic in podjetje Medium, kjer so poskrbeli za obveščanje.

Vabljeni torej na Tržnico domačih dobrot v soboto, 17. novembra, med 9. in 13. uro na trgu pred Osnovno šolo Žirovnica.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook