Kmetijstvo objavil

VABILO NA PREDSTAVITEV PARTNERSKEGA KMETOVANJA NA ŠTAJERSKEM

Po uspešnem prvem letu partnerskega kmetovanja na Štajerskem, Društvo ECHo, ki je pobudnik in organizator tega projekta na Štajerskem, ponovno organizira srečanje za vse, ki bi se želeli pridružiti partnerskemu kmetovanju v letu 2012.

 

Vabljeni na srečanje, ki bo potekalo

v torek, 28.2.2012, s pričetkom ob 17:00

na kmetiji BIOTIKVA, Lackova cesta 267, 2341 Limbuš.

 

Predstavili bomo vse podrobnosti partnerskega kmetovanja, prav tako pa se bodo predstavile ekološke kmetije, ki bodo v modelu partnerskega kmetovanja sodelovale v letošnjem letu. Letos se nam je pridružilo še nekaj dodatnih kmetij, tako da je trenutno vključenih 12 ekoloških kmetij iz Štajerske in Prekmurja, ki ponujajo zelenjavo, sadje, žita in žitne izdelke, mlečne izdelke, med in druge ekološke izdelke.

 

Kaj je partnersko kmetovanje?

Partnersko kmetovanje je v Sloveniji novost povezovanja med kmeti in potrošniki. V svetu so se razširili različni modeli (CSA – Community Supported Agriculture), ki pa imajo skupni imenovalec: spodbujajo lokalnost, trajnostno in etično potrošništvo s posebnim poudarkom na solidarnosti manjših kmetov, ki kmetujejo brez sintetičnih gnojil in škropiv. Ponavadi gre za enega kmeta ali skupino kmetov, ki prodajajo svoj pridelek 20 do 30 odjemalcem. Kmet se pred setveno sezono pogovori s potrošniki o njihovih željah, dogovorijo se za jasna pravila, nato kmet zaseje površino ter oskrbuje pridelke po tehnologiji in predpisih ekološke pridelave. Pridelki, ki so zrasli na dogovorjeni površini, se tedensko razdelijo med potrošnike.

Ko se potrošniki odločijo za sodelovanje, se vsak teden na dogovorjeni dan, uro in lokacijo dobijo s kmetom in ostalimi potrošniki ter prevzamejo košarico. Med seboj lahko pridelke in izdelke tudi menjajo. Tako kmet zalaga svoje potrošnike vsak teden skozi vse leto z ekološkimi živili, ki so resnično sveži, transportna pot od njive do krožnika pa je zelo kratka. Tako je potrošnik natančno seznanjen s tem, kdo zanj prideluje hrano, kje in na kakšen način. Potrošniki v okviru tega sodelovanja prejmejo visoko kakovostna ekološka živila, kmetu pa je omogočeno dostojno življenje.

 

Za več informacij kontaktirajte:

 

Društvo ECHo

mag. Mojca Žgeč, predsednica

041 294 050

info@ech-o.org

www.partnerskokmetovanje.si

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook