Zanimivosti objavil

VABLJENI NA 24. KMEČKI PRAZNIK NA MEDVEDJEM BRDU!

5. avgusta 2012, ob 14 uri, Pri domu Medved na Medvedjem Brdu bo potekal že 24. kmečki praznik.

Prikazi življenja na kmetiji nekoč, kmečke igre, prodaja kulinaričnih izdelkov, otroški kotiček bogat srečolov, zabava z ansamblom Akordi in Natalijo Verboten

PRISRČNO VABLJENI NA POLETNO KMEČKO DOGAJANJE NA MEDVEDJEM BRDU! PRIDITE, VESELO BO!

Organizator: Turistično društvo Medvedje Brdo in Rovtarske Žibrše in Kulturno športno društvo Trate.

Čas prireditve: prva nedelja v avgustu. Prireditev, na kateri se tekmovalci pomerijo v različnih kmečkih opravilih, spremljajo nastopi glasbenih skupin in tamkaj delujočih društev. Takoj za Gregorjevim sejmom je to po številu obiskovalcev daleč največja prireditev v Logatcu in širše. V letu 2008, ko so pripravili jubilejni, 20. Kmečki praznik, se je zbralo več kot 5.000 obiskovalcev.

Pri prireditvi sodeluje kar preko 250 domačinov, kar je več kot polovica, saj v kraju živi 400 ljudi. Vsako leto si prireditev ogleda tudi veliko tujcev, posebno Italijanov, saj se zanje začenjajo počitnice. Medvedje brdo je včasih spadalo pod Italijo in sorodstvene vezi so še vedno žive, zato se marsikdo odloči za obisk svojcev prav v času Kmečkega praznika.

Obiskovalcem prikažejo stare ročne obrti, vse od pletenja košar, izdelave brezovih metel, klepanja kos in košnjo, vejanja žita, priprave prašičje krme, klekljanja, pletenja nogavic, izdelava masla, ribanja ter tlačenja zelja, kuhanja žgancev, žaganja hlodovine, tesanja tramov, dela na stopi za ječmen in predstavitve starega načina žganjekuhe.

Dopolnilni dogodki pa so tudi razstave drobnice, pokušnje več vrst sira, za kar poskrbijo rejci Notranjske. Veliko vrst malih živali na ogled postavijo pri Društvu ljubiteljev malih živali, svoje veščine pa pokažejo tud jezdeci iz Žejne doline. Za najmlajše pripravijo posebna igrala, zvečer pa za vse veselico s spopularnimi glasbenimi izvajalci. Ob 20. jubileju je medvejsko nebo osvetil tudi veličastni ognjemet.

Kratka zgodovina Kmečkega praznika na Medvedjem Brdu

Začetek Kmečkega praznika sega v pomlad leta 1988, ko je kmetica Anka iz Vavknovega griča kupila pri štacnarju Vojku na Tratah seme za sejenje.

V jeseni kmetijski pridelki tako lepo obrodijo, da kmetica pohvali štacnarja: » Štacnar, ti pa znaš prodajati dobro seme.« Štacnar pa odgovori kmetici: »Če je res kar govoriš, pa prinesi kakšen pridelek, da naredimo razstavo kar v trgovini.«

 Kmalu zatem so začeli prinašati tudi drugi kmetje, tako se je nabralo veliko pridelkov. Nato smo pripravili razstavo, nagradili rekordne pridelke ob skromni pogostitvi, kozarcu domačega vina in ob zvokih domačih godcev.

Tako nam je prvi uspeh dal voljo, da smo naslednje leto program razširili s prikazom kmečkih opravil pod geslom »Čič ne da Nič«, ki je potekal pred trgovino na Tratah.

Tretje leto smo nadaljevali pri stari medvejski šoli, saj je bilo pred trgovino premalo prostora. Da bi zadeva uspela, smo morali dobro prijeti za delo. Potrebno je bilo pokositi visoke koprive, pripraviti oder za nastopajoče ter plesišče. Ker je bila zraven prireditvenega prostora zasejana njiva z pšenico smo se odločili, da jo uporabimo. Prireditev smo poimenovali Praznik žetve.

Leta 1992 je naš praznik dobil novo ime in sicer »Praznik košnje«. Organizirano je bilo tekmovanje v košnji, grabljenju sena in delanju kopic. Tekmovali so tudi kdo bo prej pojedel kislo mleko z leseno žlico ter prej sežagal hlodovino na star način.

Leta 1993 prireditev pridobi sedanje ime »KMEČKI PRAZNIK«. Takratni organizatorji David Žakelj, Bojan Rupnik in Vojko Panič smo vložili veliko dela v organizacijo in izvedbo praznika. Trudili smo se, da privabimo čim večjo množico obiskovalcev. Tako smo poleg kmečkih opravil, košnje, grabljenja, pripravili nastop jahalne šole Kaja in Grom, nastop  domačih harmonikašev, kulturnikov in dveh ansamblov Oaza iz Logatca in primorski Ottavija Brajka.

Leta 1994 je praznik poteklal pred gasilnim domom, zaradi izgradnje doma Medved.

Leta 1995 pa smo dobili dom Medved. To je bila velika pridobitev za naš kraj. Uporabljali smo lahko njihovo vodo, elektriko, plesišče in vse drugo, kar smo potrebovali. Brez njihove pomoči bi težko izvajali to prireditev.

Vsako leto je program bolj pester in bogat, kar privabi tudi vedno večje število ljudi.

Org in info: Turistično društvo Medvedje Brdo in Rovtarske Žibrše, 041 660 765, simonzerjal@gmail.com

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook