Varstvo in gojenje vinske trte v juliju

Z mesecem julijem je razvoj vinske trte prešel že v drugo polovico. Če pogledamo po vinogradih Slovenije so vinogradniki v večji meri upoštevali priporočila strokovnih služb, pa tudi vremenske razmere niso bile ekstremne in zato ni bilo prevelike možnosti za razvoj glivičnih obolenj. Na določenih legah in pri določenih sortah sta količina padavin in hladnejše vreme v času cvetenja vzrok za slabšo oplodnjo in za pojav botritisa.  Ker so bile nižje temperature se je peronospora v letošnjem letu pojavila šele konec junija, pa še to v vinogradih kjer so bili razmiki med škropljenji predolgi, kjer je bil slabši nanos in kjer so bili uporabljeni prenizki odmerki škropiva.

Leta 2010 se je oidij v večji meri pojavil v mesecu juliju in v marsikaterem vinogradu povzročil precejšnjo škodo. Zato moramo tudi letos vedeti, da je potencial za razvoj glivičnih bolezni predvsem v bujnejših vinogradih, s zapoznelimi zelenimi deli.

Ker se oidij največkrat pojavi konec junija in v juliju predvsem na terasnih nasadih kjer je nanos škropiva nepopoln. Kadar vinogradnik opazi oidij je potrebno med rednimi škropljenji opraviti še eno vmesno škropljenje z učinkovitim pripravkom proti oidiju. Za uspešno sanacijo oidija uporabimo pripravke Collis, Vivando in Cabrio Top, za dodatno učinkovitost pa uporabimo še močilo Break Thru s katerim dosežemo odlično globinsko omočenost micelija glivice oidija in vse težje dostopne površine vinske trte. V tem primeru količine vode na površino ne povečujemo saj učinkovito razporeditev nanosa zagotovi že omenjeno močilo. Zelo je tudi pomembno, da škropljenje ponovimo v treh do petih dneh saj se tako micelij oidija ne more obnoviti. Aktualni pripravki za peronosporo so Forum Star ali Acrobat MZ WG, zaradi menjave aktivnih snovi pa se priporoča še pripravek Aviso DF. Vinogradnikom, ki imajo težave s sušenjem peclja se priporoča listno gnojilo Fetrilon Combi, ki s poudarki na elementu magneziju in z ostalimi mikroelementi zmanjšuje omenjeno fiziološko motnjo.

Vse dodatne informacije lahko dobijo vinogradniki na spletni strani www.metrob.si , ki zajema celotna priporočila, podatke o pripravkih in aktualna priporočila.

Viri: http://www.metrob.si/,  http://www.glasdezele.si

Z. L.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook