Kmetijstvo objavil

VEDNO VEČJE ZANIMANJE ZA PARTNERSKO KMETOVANJE NA ŠTAJERSKEM

Po uspešnem prvem letu partnerskega kmetovanja na Štajerskem, je Društvo ECHo, ki je pobudnik in organizator tega projekta na Štajerskem, ta torek organiziralo srečanje za vse, ki bi se želeli pridružiti partnerskemu kmetovanju v letu 2012. Srečanja se je udeležilo več kot 50 novih potrošnikov, ki se želijo pridružiti 60 potrošnikom, ki že prejemajo zelenjavne, sadne ali žitne košarice od ekoloških kmetij. V partnerskem kmetovanju bo zaradi vse večjega zanimanja potrošnikov v letu 2012 sodelovalo 6 novih ekoloških kmetij, torej vse skupaj 13 ekoloških kmetij.

S projektom partnerskega kmetovanja na Štajerskem Društvo ECHo spodbuja lokalno samooskrbo, ki je trenutno velik problem v Sloveniji. S tem projektom želi društvo predvsem spodbujati razvoj ekološkega kmetovanja med kmetovalci, dvigniti prepoznavnost ekološkega kmetovanja in podpreti ekološke kmetovalce.

 

V Društvu ECHo zaznavajo vse večje zanimanje potrošnikov v Mariboru za uživanje ekoloških živil in sodelovanje v partnerskem kmetovanju. K temu trendu prispevajo vedno bolj osveščeni potrošniki, ki si želijo v vedno večji meri uživati lokalno in na ekološki način pridelano hrano. Zagotovo pa k temu trendu prispevajo tudi rezultati nacionalnega monitoringa ostankov pesticidov v živilih, ki kažejo, da v Sloveniji kar vsak drugi vzorec zelenjave in sadja vsebuje ostanke pesticidov.

 

Trenutno sodeluje v partnerskem kmetovanje na Štajerskem že kar 60 potrošnikov, srečanja, ki ga je organiziralo Društvo ECHo ta torek, pa se je udeležilo več kot 50 novih potrošnikov, ki se želijo pridružiti partnerskemu kmetovanju. Zaradi pozitivnega odziva tako kmetij kot tudi potrošnikov in vedno večjega zanimanja potrošnikov se je partnerskemu kmetovanju pridružilo še 6 ekoloških kmetij. Tako bo v letu 2012 kar 13 ekoloških kmetij potrošnikom vsak teden zagotavljalo zelenjavne, sadne in žitne košarice, hkrati pa bodo potrošnikom ponudile tudi druge izdelke iz ekološke pridelave in predelave: namaze, sokove, marmelade, kruh, jajca, med, meso in mlečne izdelke. Na srečanju v torek se je potrošnikom predstavilo vseh 13 ekoloških kmetij, potrošniki pa so imeli tudi priložnost poskusiti ekološke pridelke teh kmetij.

 

Kaj je partnersko kmetovanje?

Partnersko kmetovanje je v Sloveniji novost povezovanja med kmeti in potrošniki. V svetu so se razširili različni modeli (CSA – Community Supported Agriculture), ki pa imajo skupni imenovalec: spodbujajo lokalnost, trajnostno in etično potrošništvo s posebnim poudarkom na solidarnosti manjših kmetov, ki kmetujejo brez sintetičnih gnojil in škropiv. Kmet se pred setveno sezono pogovori s potrošniki o njihovih željah, dogovorijo se za jasna pravila, nato kmet zaseje površino ter oskrbuje pridelke po tehnologiji in predpisih ekološke pridelave. Pridelki, ki so zrasli na dogovorjeni površini, se tedensko razdelijo med potrošnike.

Ko se potrošniki odločijo za sodelovanje, se vsak teden na dogovorjeni dan, uro in lokacijo dobijo s kmetom in ostalimi potrošniki ter prevzamejo košarico. Med seboj lahko pridelke in izdelke tudi menjajo. Tako kmet zalaga svoje potrošnike vsak teden skozi vse leto z ekološkimi živili, ki so resnično sveži, transportna pot od njive do krožnika pa je zelo kratka. Tako je potrošnik natančno seznanjen s tem, kdo zanj prideluje hrano, kje in na kakšen način. Potrošniki v okviru tega sodelovanja prejmejo visoko kakovostna ekološka živila, kmetu pa je omogočeno dostojno življenje.

 

Za več informacij kontaktirajte:

Društvo ECHo

mag. Mojca Žgeč

041 294 050

mojca.zgec@ech-o.org

www.partnerskokmetovanje.si

www.motovilec.si

www.pesticidi.net

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook