Zanimivosti objavil

VELIKI KAMEN

Eko vas je dobila ime Veliki kamen leta 2005, vendar njene korenine segajo nazaj do leta 1992, ko je družina Kulasov osnovala idejni projekt. Ekonomistka Antonina in doktor medicine Ivan sta s svojo hčerko Aleksandro nardeila odločilen korak, ko sta se preselila na deželo v svojo podedovano hišo. Zelo sta bila navdušena nad idejami ekološke etike in tako počasi začela tudi v vsakdanjem življenju spreminjati svoje navade tudi v prehranjevanju, saj sta oba postala vegetarijanca. Podedovala sta en hektar zemlje, ki sta ga pol porabila za organsko kmetovanje in vrtnarjenje, pol pa sta pustila naravi divjati po svoje, saj je na tem območju tudi majhno jezerce in gozd, ki veselo zalagata prebivalce z lesom, robidami, malinami, gobami, listjem, zelišči in vsem ostalim, kar človeku prav pride za preživetje. Parcela je obdana z gozdovi severne ruske tajge in baje na tem območju nikoli ni divjala vojna, niti drugi podobni državni incidenti.

V letu 1993 se jima je rodila druga hči Maria in tako je družina bivala na deželi polni dve leti. Spoprijeli so se z glavnimi osnovnimi problemi vseh snovalcev eko vasi: pomanjkanje socialnega življenja in komunikacija z ostalo družbo ter nezmožnost biti popolnoma samozadosten in omogočiti otrokom potrebno izobrazbo. Leta 1994 so se povezali z istomislečo družino iz Vologde in začeli z organizacijo poletnega družinskega kampa, kjer je bila ustanovljena naveza podobnih komun. Leta 1997 pa se je Kulasovima rodila še tretja hči Darja.

Dr. Kulasov je postal nekakšen posrednik in predavatelj med vsemi eko vasmi v Rusiji, kot tudi drugod po svetu. Tako je družina do leta 2005 tudi dosti potovala z enega posestva na drugega, saj je Kulasov zelo dobro znal organizirati ljudi od idej in teorij do praktičnih rešitev. Zato je bil financiran tudi s strani države in mednarodne ekološke skupnosti. Sedaj vodi še naprej vasico Veliki kamen, kjer živi s svojo dužino. Na posestvu pa se ves čas izmenjujejo prostovoljci in študentje, ki želijo razširiti svoja obzorja in se praktično preizkusiti v ekološkem načinu pridelave hrane. Ostali prebivalci pa so večinoma gostje iz drugih eko vasi.

Vsako leto organizirajo velik vestival v slavo sonca in enakonočja, kjer razstavljajo slike, fotografije, tradicionalna oblačila, suvenirje in zeliščne čaje. Od leta 2005 vaščani Velikega kamna redno obiskujejo eko naselje Grishino (Leningradska regija), od leta 2006 pa tudi naselje Kovcheg. Na takih snidenjih organizirajo seminarje na temo ekološkega načina življenja.

Veliki kamen predstavlja nov koncept eko vasi. Nekakšno tranzitno fazo med mestnim življenjem in tradicijo na vasi. Tam stanuje sedaj ves čas ena družina in približno 20 prehodnih obiskovalcev, turistov in pomožnih delavcev iz drugih eko vasi. Vsakdo se lahko pridruži projektu Veliki kamen in na velikem poletnem festivalu predstavi tudi svoje ideje ali deli izkušnje s tega področja.

P.K.                                                                                                            

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook