Vino v kuhinji

Vino se v kuhinji pojavi že zelo zgodaj, verjetno že kar od prve proizvedene kapljice. Ne le kot pijača, uporabljalo se je  tudi kot zdravilo ali vsaj preventiva pred obolenji. Že stari Grki in Rimljani so uporabljali vino kot popestritev okusa jedem. V vinu niso samo alkoholi in kisline temveč tudi aromati. Ko pri kuhi izhlapi alkohol ostane tipičen okus po vinu in  aromatičnih snoveh. Čeprav ni jedi, ki je okus vina ne more izboljšati ga ne dodajamo v prav vsako jed. Pomembno je, da izberemo pravo vino in s tem le zaokrožimo in jedi obogatimo okus. Pri izbiri vina se vedno držimo načela, da mora biti dovolj kakovostno tudi kakor pijača, zmotno je za kuho izbirati najslabša in kisla vina. Na tržišču se najdejo tudi specialna vina za kuhanje, ki pa se jih večina izogiba saj nimajo želenih karakteristik. Prav tako ne smemo nikoli pretiravati v količini dodanega vina saj prevelika količina alkohola in arome nevtralizira okus in jed pravzaprav pokvari.

  • Suha in polsuha vina, bolj mlada sveža ali nevtralna uporabimo za pripravo omak na bazi masla, za pripravo ribjih jedi, za pripravo perutnine. Bolj bogata in karakterna vina kot so sauvignon, chardonnay, sivi pinot pa za uporabo svinjskega in telečjega mesa. Aromatična bela vina kot so renski rizling, traminec in rumeni muškat pa pri pripravi pernate divjačine. S temi vini lahko obogatimo tudi okus raznim sadnim solatam in posebnim omakam.
  • Polsladka, bela vina to so bogata in polna vina poznih trgatev uporabimo za pripravo jedi z grozdjem, jabolki, jagodami, gozdnimi sadeži, eksotičnim sadjem in za pripravo vinskih omak.
  • Sladka, bela vina bogata predikatna vina z ostankom sladkorja uporabimo za v posebne omake, za glaziranje in kuhanje sadja in jagod, za marinade (pri gosjih jetrih), pri kombinaciji sadja in smetane ter sadnih suflejih.
  • Peneča vina pridelana na klasičen način dodajamo v juhe, predvsem v kremne juhe tik pred serviranjem kot to počnejo Francozi, uporabimo ga pri pripravi morskih sadežev, školjk, še posebej pa pri jastogu in rarogu. Peneča vina s ostankom sladkorjev dodamo v kreme za sladice in v posebne šampanjske šadoje. Ostala peneča vina uporabimo pri pripravi različnih sorbetov.
  • Rdeča vina uporabimo za pripravo marinad za divjačino in goveje meso. Ker je v tem vinu mnogo tanina in barvil takšna vina v marinadi naredijo naše meso dosti bolj mehko in okusnejše. Temnejša vina uporabimo pri pripravi omak za temno meso, ovčetino ali divjačino. V kombinaciji s sladkorjem dajo rdeča vina okusno omako v kateri lahko dušimo različne vrste sadja (hruške v rdečem vinu).

Če smo začetniki začnimo spoznavanje s vini, ki jih poznamo in imamo doma. Šele, ko osvojimo princip mešanja okusov se lahko lotimo širšega raziskovanja. (Več o tem na: http://www.slovino.si)

 Z.L.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook