Vinogradi padajo zaradi zlate trsne rumenice

Dane pri Sežani in Grintovec v slovenski Istri sta dve novi lokaciji, kjer je Fitosanitarna uprava odkrila nova žarišča zlate trsne rumenice. Nove najdbe pomenijo, da se ta nevarna bolezen pri nas širi. Ministrstvo za kmetijstvo zato poziva vse vinogradnike, da v primeru če opazijo sumljiva znamenja na vinski trti ali srobotu nemudoma to sporočijo pristojnim ustanovam (lokalnega fitosanitarnega inšpektorja, službo za varstvo rastlin na lokalnem kmetijsko gozdarskem zavodu ali inštitutu ali Fitosanitarno upravo).

V septembru fitosanitarni inšpektorji poleg vseh dosedanjih žarišč intenzivno pregledujejo tudi nova žarišča. Kot kaže bodo morali nekateri vinogradniki zaradi večjega obsega okužbe uničiti celotne vinograde. Strokovnjaki opozarjajo, da je le s pravočasnim odkrivanjem bolezenskih znakov, zgodnjim ukrepanjem proti ameriškemu škržatku in z odstranjevanjem vmesnih gostiteljskih rastlin v vinogradih in njihovi okolici mogoče preprečiti gospodarsko škodo.

Na Kmetijskem ministrstvu pa še opozarjajo, da se bodo morali vinogradniki naslednje leto (2012) pri zatiranju prenašalca FD – ameriškega škržatka dosledno držati navodil javne službe za varstvo rastlin.

V Danah padlo prvih 1450 trt
»Lani je eden od teh treh vinogradov dal nekaj več kot dve toni grozdja. Pred tremi leti tri tone, letos pa niti 150 kilogramov grozdja. To vam lahko pove vse,« je povedal Ivan Frelih, ki pravi, da se s trtami ukvarja že vse svoje življenje.
Zaradi zlate trsne rumenice je moral uničiti kar tri vinograde, skupaj 1450 trt. »Prvič v življenju sem ostal skoraj brez trt, ostalo jih je le še 585. Te sem posadil letos nekaj korakov stran od okuženih vinogradov. Bojim se, ali bom lahko te obdržal. Sicer sem jih dvakrat škropil, kot so ukazali. Bomo videli …« še zaskrbljeno dodaja.

To ni edini primer, kjer je bilo potreba uničiti celoten vinograd. Vinogradnik Rajko Markovič je na lokaciji pod izolsko bolnišnico v dveh letih (2010-2011) odstranil že 12.000 trt refoška, malvazije in muškata. Zadnje trte je uničil pred enim tednom takoj ko je končal s trgatvijo. Danes je na mestu kjer je nekoč stal vinograd samo še opuščeno zemljišče s kupi trsov, ki čakajo na sežig. Markovič pa dodaja: »Še naprej se bomo ukvarjali z vinogradništvom. Na tem mestu bomo decembra posadili nove trte, potem pa bomo videli, kaj bo čas prinesel.«

Majda Brdnik s Kmetijske svetovalne službe Sežana k vsemu temu dodaja: »Ljudje bodo morali biti pozorni tudi na latnike in posamezne trte, ki jih imajo ob hišah, saj se lahko bolezen širi naprej tudi od tam.«

Vir:
Primorske novice, 13. septembra 2011
Primorske novice, 14. septembra 2011

Martina Vodopivec

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook