Vinski potopis – Zgodba Avstralije

Avstralska vinska industrija je četrti
izvoznik vina na svetu. V enem letu izvozijo 760 milijonov litrov vina.
Značilno za Avstralijo je to, da ima zelo močo domače tržišče. Avstralci
v enem letu popijejo približno 500 milijonov litrov vina, čeprav večina
prebivalcev prisega na pivo.

Avstralska zgodba o vinu je zelo fascinantna zgodba. To je zgodba, ki se
je začela z nastankom ene cele nacije. Ta družba je nastala s prihodom
flote dvanajstih ladij polnih sužnjev. Prav s tem prihodom so se začeli
tudi prvi nasadi vinske trte na ta prelep in zelo surov kontinent. V tej
zgodbi se najde mnogo klišejev v tekmovanju med t.i. novim svetom za
priznavanje in uvajanje t.i. starega sveta.To je tudi zgodba same
Avstralije, ki se je tekom svoje kratke zgodovine obnašala kot oseba z
manjvrednostnim kompleksom, stalno željna dokazovanja in stalnega
iskanja potrdila, da je zares dovolj dobra in dorasla preostalemu
svetu.  
Potem je le prišel čas, ko je Avstralija tako v vinarstvu kot tudi v
drugih pogledih prišla do spoznanja, da je v marsičem presegla ostali
svet. Avstralska vinska industrija je proizvajala in še vedno proizvaja
fantastična vina. Raznolikost klimatskih in geoloških dejavnikov, ki so
na voljo pridelovalcem, v deželi za mnoge nepojmljivega prostranstva so
izkoriščeni na najboljši način. Na ta način pridobivajo široko paleto
vrhunskih in edinstvenih vin, ki se razlikujejo od regije do regije.

Zgodovina
Prve trse je v Novi Južni Wells prinesel guverner Phillip
Arthur leta 1788. Ta prvi poskus gojenja vinske trte ni bil uspešen.
Upornost in volja novih priseljencev je pripeljala do kultivacije vinske
trte za proizvodnjo vina. Ta vina so se na domačem tržišču prvič
pojavila leta 1820. Prvi izvoznik vina, ki je dosegel tudi prvo
mednarodno nagrado pa je Gregory Blaxland. Vino iz okolice Adelaide je
bilo leta 1838 poslano tudi kraljici Viktoriji.
Proizvodnja in kvaliteta vina so se močno izboljšali s prihodom t.i.
svobodnih emigrantov iz raznih delov Evrope, ki so izkoristili svoje
znanje in sposobnost, da postavijo temelje za razvoj nekaterih danes
najbolj poznanih vinskih regij v Avstraliji. Tako so emigranti sredi
1850 let postavili enega od najmočnejših vinskih območij to je Barossa
Valley v južni Avstraliji.

Še v prejšnjem stoletju okoli leta 1970
je bil cilj proizvodnje usmerjen predvsem v sladka vina npr. Porto. Od
takrat do danes je vinska industrija v Avstraliji močno napredovala.
Tako je v letu 2000 prvikrat v Veliko Britanijo izvozila več vina kot
Francija. Ta uspešna pot pa seveda ni minila brez težav. V naslednjih 20
letih je vlada začela celo plačevati vinogradnikom za krčenje
vinogradov zaradi velikih viškov vina na tržišču.  Podobni predlogi so
se pojavljali tudi leta 2005 do 2006 ko je cena grozdja naglo padala.
Poskušali so celo z uvedbo nekakšnih “clean skin” vin ali vin brez
etikete, da bi na ta način izboljšali slabo prodajo. V zadnjih nekaj
letih postajajo vse bolj popularna vina iz biodinamične in ekološke
proizvodnje. Tako Avstralija drži stik z vsemi svetovnimi trendi.

Sorte grozdja
Glavne sorte so: Shiraz (Syrah), Cabernet Sauvignon, Merlot,
Chardonay, Sauvignon Blank, Semillion in seveda Riesling. Avstralija
nima svojih avtohtonih sort. V zadnjih nekaj letih so vinogradniki
začeli uvajati t.i. alternativne sorte kot so Petit Verdot, Pinot
Grigio, Sangiovese, Temparanillo in Viognier, kot tudi mnoge druge
sorte. Avstralski vinarji dosegajo impresivne rezultate s sortama
Chardonay in Shiraz, katerih kvaliteta je postala merilo za ostali svet.

Najbolj poznane blagovne znamke
Najbolj znano ime v avstralskem vinarstvu je Penfolds. Njihova
trgatev iz leta 1955 imenovana Penfolds Grange je pobrala več kot 50
zlatih medalj na najrazličnejših tekmovanjih širom sveta. Največji
proizvajalec vin pa je podjetje Hardy’s, ki spada pod okrilje največjega
svetovnega vinskega koncerna Constellation Brands.

Vinske regije
Večina glavnih vinskih regij je v južni Avstraliji, v kateri se
proizvede več kot polovica vsega vina. Najbolj poznani vinski rajoni so
Barossa Valley, Adelaide Hills in Coonawarra. Sledi pa Viktorija z
rajoni kot so Mornington Peninsula in Yarra Valley. Poznani so še Hunter
Valley, Riverina in Margaret River.
V zadnjem času pa se pojavlja močan porast proizvodnje v Tasmaniji, še
posebej sort Chardonay in Pinot Noar-ja, katerim prija hladnejša
Tasmanijska klima.

Največji izziv za
Avstralsko vinsko industrijo v bližnji prihodnosti je, da si ponovno
povrne imidž. Danes v glavnem vlada precepcija da so vina iz Avstralije
cenejša in industrijska. V isto kategorijo se uvrščajo tudi vina iz Čila
in Brazilije. Za tako mnenje imajo največ zaslug multinacionalna
podjetja, ki so prevzela celotno industrijo npr. Constellation Wines
& Fosters.

Objavil/a Zvone Trebižan
  

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook