Zanimivosti objavil

Vrba, naravni aspirin

Nemški ter francoski raziskovalci so leta 1828 izolirali glavno učinkovino v vrbi-salicin. Deset let za tem odkritjem so iz njega izdelali salicilno kislino, kemijsko sorodnico protibolečinskega in protivnetnega zdravila, znanega pod imenom aspirin.

Tisti, ki poznajo skrivnost vrbovega lubja, ga še v današnjem času uporabljajo za protibolečinsko zdravljenje, če le bolečnine niso prehude. Bela vrba uspeva v Evropi, v Srednji Aziji in Severni Afriki, njeno najbolj pogosto rastišče je bližina rek, potokov, v barjih in močvirjih. Zraste od 20 do 25 metrov v višino, njeno deblo ima premer do 60 cm. Lubje na deblu je sivo, z leti razpoka, na vejah pa je gladko in sive barve. Listje je suličasto, dolžine od 7 do 10 centimetrov. Na spodnji strani lista je značilna bela barva po kateri je tudi vrba dobila svoje ime. Bela vrba cveti marca in aprila, njeni cvetovi pa so združeni v mačice.

V zdravilne namene se uporablja lubje vrbe. Spomladi se iz mladih vej, starih od dveh pa do pet let olupi lubje, nato se jo dobro posuši in shrani v zaprte posode. Posušena skorja vrbe ima značilen aromatični vonj in grenak, trpek okus. Vrbovo lubje vsebuje salicin, ki ga telo pretvori v salicilni alkohol in nato v vsem dobro znano snov-salicilno kislino. Res je, da deluje počasneje in je šibkejša kakor acetilsalicilna kislina, vendar njeni učinki trajajo dlje in imajo manj slabih učinkov na želodec. Poleg salicina najdemo v vrbovem lubju še flavonoide in zgoščene čreslovine, ki so poznane po svojih odličnih sposobnostih celjenja. Če se vam enostavno ne ljubi ali pa v vaši bližini ni nobene vrbe lahko dobimo vrbovo lubje na tržišču, v obliki kapsul, tablet, praška ter kot sušeno za čaje in tinkture. Med učinki bele vrbe se najpogosteje omenja kot odlično sredstvo za celjenje ran, za blažja vnetja, bolečin in za zniževanje telesne temperature. V svoji rastlinski lekarni bi jo morali imeti še posebej tisti ljudje, ki imajo težave s revmo. Prav tako naj bi bila uporaba vrbovega lubja odlična pri zdravljenju črevesnih okužb in drisk. Prav tako se ga uporablja pri okužbah dihal, za zdravljenje gripe, vnetju dlesni in mandljev, pri materničnih krčih in ob neredni menstruaciji.

Kljub številnim zdravilnih lastnostih je potrebno vedeti, da tudi lubje vrbe ni za vsakogar. Lubje se nikakor ne jemlje z aspirinom in ostalimi protivnetnimi zdravili. Tudi pri otrocih in mladostnikih mlajših od 16 let uporaba ni priporočljiva. Prav tako naj se ne uporablja previsokih odmerkov saj lahko povzroči slabost, bolečine v želodcu, omotico in kožni izpuščaj. Vrbovo lubje nikakor ni primerno za nosečnice in za doječe mamice, otroke, bolnike s želodčno razjedo, astmo, sladkorno boleznijo in obolenji ledvic ter jeter.

Vir: http://www.bodieko.si

4

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook