Vsak vinar mora biti del poeta

Vipavska trgatev je prinesla novo vinsko kraljico, to je Lea Mlečnik iz Bukovice. Spoznajmo letošno vipavsko vinsko kraljico.
 
Vinarska družina
»Naša družina se ukvarja z vinogradništvom od leta 1989, ko smo imeli doma prvo uradno stekleničenje vin. Moji stari starši so bili vinarji že veliko prej, še ko smo imeli gostilno in smo točili domače vino, tako da je vinska tradicija pri nas že dolgo prisotna. Sama sem odraščala v taki družini in še preden sem se odločila za študij arhitekture je bil to moj vsakdan. Oče Valter je že davno pustil službo in se ukvarja izključno z vinarstvom, zadnjih deset let pa tudi mama Ines. Brat Klemen v Mariboru študira ekološko kmetijstvo in načrtuje, da bo družinsko vinarsko tradicijo popeljal naprej. Tako je vsa družina na nek način vpeta v delo na kmetiji. Pri vseh mojih dosedanjih odločitvah so me starši vedno v celoti podpirali, ne glede na to, kako so bile za njih težavne. Njihova odprtost se kaže že pri tem, ko sem se, kot hči kmetov, odločila za študij arhitekture in sem imela pri starših popolno podporo.«

Biti vinska kraljica …
»Občutek je res lep, ta vloga pa ne prinese samo lepih trenutkov, ampak tudi obveznosti, odgovornosti in veliko dela. V to sem se spustila z dokaj prizemljenimi vizijami. Nisem sanjala, da bom kraljica iz pravljice. Zavestno sem šla v to, da bom nekaj naredila za našo Vipavsko dolino, za vina in za vinarje iz te doline.«

Izbira obleke
»Pri teh stvareh se rada prepustim strokovnjakom. Sama sem izbrala butik Moda Bravo v Novi Gorici. Organizatorji so mi pustili proste roke. Namignili so, da naj obleka ne bi bila v rdeči vinski barvi, ker so za to dolino značilna bela vina: Vse ostalo pa je bila moja odločitev. Približno sem povedala, kaj želim, tudi sama nisem točno vedela, če je to tisto pravo. Bila je tudi časovna omejitev in obleko so morali v kratkem narediti. Z njo sem zelo zadovoljna, ker je enostavna in razkošna obenem.«

Naloge vinske kraljice
»Poznavanje vin in Vipavske doline je samo odskočna deska. Od tu začenjam, moje naloge so v promociji Vipavske doline in promociji vipavskih vinarjev, ki se že leta ukvarjajo in trudijo z vinarstvom. Mogoče sem dodatna figura, ki bo pripomogla k promociji. Glavna stvar je zastopanje vinarjev na sejmih, sodelovanje na vinskih in drugih turističnih prireditvah. In navsezadnje se vino pokriva s kulinariko in tudi s tem na nek način širimo vinsko kulturo in kulturno dediščino naših krajev.«

Konjički, prosti čas, zasebne in službene obveznosti
»Veliko let sem obiskovala glasbeno šolo. Še vedno se pogosto usedem za klavir in si za svojo dušo kaj zaigram. Pred dobrim letom, ko sem bila na študijski izmenjavi na Portugalskem, sem se začela ukvarjati s konjeništvom in če le utegnem, se odpravim na ježo. Konji so me čisto zasvojili, mogoče je razlog za to tudi pristen stik z naravo … Že ugotavljam, da postaja dan zame prekratek, ampak z določenimi kompromisi bom tudi to skušala speljati do konca, kot sem si zastavila.«

Delo na kmetiji in pokušanje vin
»Naša kmetija je tako majhna, da moraš pomagati povsod, kjer se pokaže potreba. Še posebej jeseni, ko je veliko dela. Meni pa je pozimi, ko je v šoli veliko stresnih obveznosti, delo v vinogradu velika sprostitev, zato se včasih kar sama povabim v vinograd in pomagam očetu pri opravilih. Pri pokušanju vin skušam biti čimbolj samozavestna, kar bi morali biti vsi, pač sama zaupam mojim čutom. In največkrat ne zgrešim.«

Bo kraljica imela svoje vino?
»Da. Predstavila ga bom v kratkem. Zaenkrat so podrobnosti še skrivnost. Povem lahko le, da bo iz domače kleti. Običajno vinske kraljice predstavijo vino iz tekoče sezone, iz tistega letnika, ko so bile okronane. Pri nas vsa naša vina staramo, tako da bo tudi kraljičino vino starejši letnik. Mogoče bo izbira drugačna, kot smo je bili vajeni doslej. Naj ostane presenečenje do predstavitve.«

Popotnica za vipavske vinarje
“V vinskem svetu najbolj cenim raznolikost. Vsak vinar ima svoj pristop. Za noben način dela ne smeš reči, da je pravilen ali napačen. V bistvu je vino kot umetnost, vsak vinar mora biti del poeta, če hoče narediti dobro vino. In upam, da ljubitelji vina to vedo in čutijo in bodo še naprej spoznavali in raziskovali ta svet. Še posebej Vipavsko dolino, ker imamo tu izredno kakovostna vina.«

O kulturi pitja
»Najprej se moramo nehati bati alkohola in šele potem bomo začeli delati na kulturi pitja. Mislim, da je napačno pretirano poudarjanje o škodljivosti alkohola, še posebej v zadnjem času. Pomembno je vzgajati ljudi koliko piti in kateri alkohol zaužiti, v prvi vrsti je pomembna kvaliteta in količina. Ko sva ob koncih tedna z bratom obiskovala zabave za mlade, sva ugotovila, da nimava možnosti spiti kozarec kakovostnega vina, ker ga tam sploh ne strežejo ali pa ga neprimerno postrežejo. Sama zagovarjam, da je kozarček pravega vina ob polnem obroku hrane zdravilo, tako so me starši vzgojili in jaz se tega načeloma držim. Je pa to presenetilo zdravnico na sistematskem pregledu, ko je videla, da sem označila, da zaužijem kozarček vina na dan.«

Vir:
Goriška, 12. oktober 2011

Martina Vodopivec,

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook