Zanimivosti objavil

Vsakemu siru svoje vino in obratno

Ste kdaj pomislili katera je najbolj klasična kulinarična kombinacija? Vino in sir je vsekakor pravi odgovor, preprosto zato, ker ima svoj smisel. Vino in sir človek skupaj uživa že tisočletja. Znano je, da so si stari Grki sir naribali kar v kozarce z vinom!

In to ni vse, raznolikost sirov in vin je res neverjetna. Lahko bi dejali, da je toliko sirov kolikor je vin in v tej pestrosti se za vsakogar nekaj najde. Pa čeprav se na prvi pogled sliši sila preprosto je treba povedati, da je naloga najti idealnega partnerja včasih naporna in tvegana. Vsak sir si zasluži natančno znanje, da lahko ob posebnem vinu pokaže najboljše lastnosti.

Zelo redko se zgodi, da bi za kosilo ali večerjo ponudili sam sir, najpogosteje ga pristavimo na mizo, ko se je že izbralo vino, ki sodi k obroku. V naslednjih stavkih boste našli nasvete kako pravilno kombinirati skupaj vina in sire.

Splošno pravilo – večja kot je struktura sira (trdota, zorenje) izrazitejše je vino. Sveži nesoljeni siri gredo skupaj s sladkimi belimi vini. Idealen partner svežim slanim sirom pa so sveža in mehka rdeča vina. Močna in izrazita rdeča vina z intenzivno aromo so odlična v kombinaciji z mehkimi siri.

Nekaj nasvetov:

Sveži nesoljeni siri: bela vina po možnosti z ostankom sladkorja, dokaj sveža in mile arome, rahlo topla

Sveži slani siri: nezahtevna rdeča vina z milo aromo, srednje mehka in rahlo sveža, mehkih taninov, rahlo topla

Mehki siri: močna in izrazita rdeča vina z intenzivno aromo, srednje mehka in rahlo sveža, z višjo vsebnostjo taninov, rahlo topla

Trdi nekuhani siri: mlada rdeča vina z nežno aromo, srednje mehka in dokaj sveža, mehkih taninov, rahlo topla

Trdi delno starani kuhani siri: močna in izrazita rdeča vina z intenzivno aromo, srednje pikantna, z višjo vsebnostjo taninov, precej topla

Trdi starani kuhani siri: starana rdeča vina z bogato strukturo, močno aromo, pikantna, močni tanini, dokaj topla

Siri z žlahtno plesnijo: rdeča vina z višjo vsebnostjo alkohola, tanina in precej intenzivno aromo, topla

Kozji siri: velika rdeča vina z bogato aromo

Mladi kozji siri: sveža lahka bela vina, z nežno mehko aromo, topla

Starani kozji siri: starana rdeča vina z bogato strukturo, močno aromo, pikantna, močni tanini, dokaj topla

Poskusite tudi sami saj je kulinarika včasih predvsem stvar posameznika. K vinu priložite dva ali tri koščke sira in nekaj kruha pa dober tek!

Vir:

http://www.formaggio.it/criterivinoformaggio.htm

http://www.vino-prodottitipici.com/a-tavola/vini_e_formaggi.html

Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook