Vrtnarstvo objavil

Vsestransko uporabna poprova meta

Poprova meta (Mentha piperita) je prastara zdravilna rastlina, saj so jo našli kot grobne dodatke že v starih egipčanskih grobovih. Že Plinij in Dioskurid sta opisovala njene zdravilne lastnosti, predvsem sta menila, da je učinkovita pri bolečinah v želodcu in v trebuhu.

Meta je zelnata trajnica iz družine ustnatic ter uspeva v zmerno toplih predelih Evrope, Azije, Afrike ter Severne Amerike. Trajnica s podzemnimi in nadzemnimi živicami, ki se zelo rade ukoreninijo in močno steblo, to so glavne zunanje značilnosti poprove mete. Ovalni in suličasti listi, na kratkih pecljih, z grobo nazobčanim robom pa močno dišijo po mentolu. Raste predvsem na vrtovih, kot gojena rastlina, saj je zelo uporabna v zdravilstvu in v kozmetiki. Cvete pozno spomladi ali poleti, nabiramo liste ali pa cvetoče vršičke. Za različne namene jo nabiramo v juliju in v avgustu, v lepem vremenu, tik pred cvetenjem ali med cvetenjem. Vsebuje veliko smole, eteričnega olja in grenčine. Pri sušenju mete moramo biti zelo pazljivi, da rastlin ne poškodujemo s stiskanjem ali s pogostim prestavljanjem. Meta pospešuje izkašljevanje, pomirja in pospešuje prebavo. Mentol, ki je ve eteričnem olju se uporablja kot anestetik, poparek in tinktura pa pomagata pri živčnosti, bolečinah v trebuhu, driski ter pri nerednih menstruacijah. Čaj, ki si ga pripravimo iz mete pomirja in krepi živce, vpliva na izločanje žolča, seča ter želodčnih sokov. Zaradi mentola, ki ga vsebuje osvežuje, grgranje s poparkom razkužuje usta in grlo, mentolove zobne paste pa pomagajo pri zadahu. Čaj iz mete uporabljamo tudi za čiščenje mastne kože na obrazu. V ljudskem zdravilstvu se poprova meta uporablja pri slabostih, kadar nas draži na bruhanje, pri nihanju menstruacijskih ciklusov, bruhanju v času nosečnosti in pri prehladih. Če imamo meto posajeno na vrtu izboljšuje okus paradižniku ter pospešuje njegovo rast, prav tako pa izboljša rast korenju in solate ter odganja polže ter miši. Meta je vsestransko uporabna zdravilna rastlina saj jo uporabljajo tako pri izdelavi zdravil, kozmetičnih sredstev in v kuhinji.

Dobro je vedeti, da olja iz mete ne smemo nikoli nanašati na prsi ali na obraz dojenčkov ter majhnih otrok. Pri otrocih, ki so mlajši od petih let lahko to povzroči krč glasilk ali še huje, zastoj v dihanju. Zunanja uporaba poprove mete ima iste učinke na tenzijski glavobol kakor ga ima paraceptamol. Čaj iz poprove mete postrežejo mnoge letalske družbe, saj s tem izboljšujejo splošno počutje potnikov, ki med letenjem presedijo v letalu precej časa.

Morda pa niste vedeli, da se za izboljšanje prebave priporoča vzeti 20 minut pred jedjo 3 kapljice metinega olja na žličko medu.

 

Viri: http://www.farmedica.si, Walter Pedrotti-Zeliščni pripravki za boljše življenje

 

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook