Vrtnarstvo objavil

Vzgojimo si ananas, sanjski sadež vsake ženske

Ananas je le eden izmed številnih tropskih sadežev, ki jih najdemo na policah naših trgovin. Najdemo ga v različnih oblikah, vse od svežega, v kompotih, sadnih solatah, sladoledu, jogurtu in še kje. Obenem pa je ananas sadež, ki ga je doma dokaj lahko vzgojiti, zato ni prav nobenega razloga, da se slednjega ne bi lotili tudi sami. Čeprav se zdi ananas tako trden in obenem skrivnosten, da je begal že svoje najditelje, je to sadež z sladko sredico, nad katero smo danes navdušeni prav vsi. Za ananas je značilen močan, trpek okus, ki nam ostane v ustih kar nekaj časa. Je naravnost čudovit sadež za ženske, saj verjeli ali ne, topi sam trdovraten celulit, obenem pa pomaga blažiti menstrualne težave. Če njegov sok namažemo na starostne pege, le te zbledijo, z leti pa lahko celo izginejo. Prav tako preprečuje strjevanje krvi, izboljša prekrvavitev, znižuje krvni tlak, blaži vnetja, sprošča mišice in preprečuje mišične krče.

Ananas v naravnem okolju zraste iz tal, navadno ne preseže višine enega metra, v vsaki rastlina pa v njeni sredici dozori po en sam sadež. To je rastlina čokatega stebla, s trdimi listi, ki kadar ustvarja sadež požene tudi do dvesto cvetov, ki se kasneje združijo v sadež, kot ga poznamo mi. Ananas lahko posadimo tudi doma in s tem dobimo sobno rastlino, ki je lepa na pogled, hkrati pa zavzame malo prostora. S malo sreče, nam uspe vzgojiti celo sadež, čeprav slednji ne bo tako sladek kot tisti iz trgovine, saj ne bo zrasel pod tropskimi pogoji, namreč pri vas doma, na sobni temperaturi. Najprej v trgovini poiščemo primeren sadež, saj je slednji osnova za vzgojo naše rastline. Izbran sadež naj bo lep, svež, z lepim in nepoškodovanim listnim šopom, imeti mora nepoškodovano listno rozeto iz katere vzgojimo kasneje rastlino. Brez zdrave rozete ne bo rastlina v nobenem primeru zrastla in prav rado se zgodi, da jo proizvajalci med pripravo ananasov za na trg uničijo s plinom. V trgovini naredite test, sredico poskusite izvleči s prsti, če je trdna imate kandidata. Ko ga prinesemo domov, z ostrim nožem odrežemo rozeto in sicer tako, da je okrog slednje še kolobar lupine sadeža, ki je širok približno 1,5 cm. Preostali sadež olupimo in ga pojemo, kolobar lupine pod rozeto odrežemo in pustimo rozeto še nekaj ur na zraku, da se slednja posuši. V posodo stresemo šoto, ki jo premešamo z vodo, ki jo odcedimo, saj mora biti vlažna, ne pa tudi mokra. V lonček nasujemo in pretlačimo šoto, na njo položimo listno rozeto, okoli rozete pa kar se da močno potlačimo preostalo šoto, iz lončka naj gleda približno 2/3 listne rozete. Ob robu zapičimo paličice, ki bodo opora vrečki za živila, katero poveznemo čez ananas, da je le ta pokrit. S tem ustvarimo nujno potrebno zračno vlago, dokler rastlina ne požene korenin. Takšen lonček postavimo na okensko polico, na temperaturo od 20 do 25 st. C, nikakor ne na močno sonce. Vsak dan dvignemo vrečko in prezračimo, zalivamo v podstavek, zemlja se ne sme izsušiti, voda pa ne sme stati.

Ananas raste počasi, ni nujno, da uspe v prvem poskusu, ko pa ananas že raste vrečko postopoma odstranimo, vsak dan rastlino navajamo na nižjo zračno vlago. Začnemo ga navajati na suho prst, saj je bromelijevka, ki raste v vročem in suhem podnebju. Ko je dovolj velik ga presadimo v zemljo za kaktuse, zalivamo vsake 1 do 2 tedna in ga imamo na vročem soncu. Na doma pridelan sadež se na žalost čaka kar nekaj let, je pa ananas zelo lepa tropska rastlina, ki prinaša veselje vsakemu ljubitelju rastlin.

Besedilo in fotografija: Zvonka Lešnik

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook