Z jabolčnim kisom do lepega in vitkega telesa

Verjetno vsakdo izmed nas pozna tisti pregovor, ki govori o tem, kako eno samo jabolko na dan, odžene zdravnika vstran. Kaj pa jabolčni kis? Velikokrat slišimo kaj vse vsebuje ta zdravilni, povsem naraven eliksir, ki se ga vse premalo poslužujemo.

Da je jabolčni kis pijača zdravja, so vedeli že stari Babilonci, ki so ga uporabljali kot konzervans, Hipokrat, oče medicine, stari Grki in Rimljani pa so ga uporabljali za zdravje. Poznano je, da so ga uživali tudi stari Egipčani in sicer, pred kar 5000 leti. Srednjeveški Perzijci so ga nekaj tisočletij kasneje uporabljali kot dezodorant in zdravilni tonik, ki naj bi pomagal ohranjati mladost. Japonski samuraji so ga pili za krepost, Krištof Kolumb pa ga je celo vzel na svoje potovanje po Ameriki, kot zdravilo proti skorbutu. In kako dobimo to zdravilno pijačo? Jabolčni kis nastane v procesu fermentacije, pri čemer bakterije in kvasovke sladkor razgradijo v alkohol, ki kasneje nastane ocetna kislina, oziroma kis.

Med samo fermentacijo nastane na dnu pod tekočino debela plast usedline, ki jo imenujemo tudi mati kisa, saj naj bi vsebovala pomembne žive encime in dobre bakterije, ki se ohranijo, četudi pustimo kis v surovem stanju, oziroma ga ne pasteriziramo. Čeprav je glavna lastnost kisa njegova kislost, le ta vsebuje tudi minerale, vitamine in pomembne aminokisline. Danes slovi jabolčni kis predvsem po tem, da naj bi uspešno pomagal topiti odvečne maščobe, tako marsikdo pozna kuro, ki se izvaja na tešče: dve žlički jabolčnega kisa zmešamo s kozarcem vode. Nekateri pravijo, da naj bi že ena sama žlica kisa pred obrokom pomagala zavirati apetit in pospešila metabolizem.

Jabolčni kis je tekočina z največ zdravilnimi, pa tudi hranilnimi snovmi. Čeprav ga uradna medicina ne priznava, pa ima velik pomen v tradicionalni Kitajski medicini. Tako naj bi jabolčni kis pomagal pri diabetesu, povečanem holesterolu in pri povišanem krvnem tlaku. Prav tako pomaga pri prebavi, čisti jetra, iz našega telesa odstranjuje strupe, pospešuje cirkulacijo krvi, zaustavlja krvavitve in zviša telesno energijo. Znanstveniki pa se trudijo dokazati tudi to, da pomaga celo pri raku. Pravzaprav naj bi jabolčni kis pomagal zdraviti vse, od navadnega prehlada, pa do depresije.

Jabolčni kis pa ni dober le za uživanje, temveč za nego celotnega telesa, saj postane koža sveža, počutje pa odlično. Odličen je tudi za nego las in v boju proti prhljaju. Polovica čajne žličke, ki jo zmešamo s skodelico vode, je dovolj, da se znebite prhljaja, svojim lasem pa dodamo volumen in lesk. Prav tako ga lahko uporabimo kot tonik, saj je odličen v boju proti starostnim pegam in aknam. V kombinaciji z zobno pasto, pa ga lahko uporabimo tudi za beljenje zob, a tega nikar ne delajte prepogosto, saj lahko jabolčni kis načne zobno sklenino.

Več o tem si lahko pogledate tudi na: http://www.ekomagazin.si, http://med.over.net

Z.L.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook