Zanimivosti objavil

Z naravnimi repelenti v boj s komarji

Bzzzzz, le kdo jih ne pozna, nadležnih komarjev namreč. Nihče ne želi, da bi ga ti mali nadležneži dobesedno živega pojedli. A zakaj bi iskali rešitev v strupenih kemičnih sredstvi, ko pa lahko uporabimo kaj dosti bolj prijaznega nam in okolju.

Na balkon, teraso ali v okolico prostora kjer se največ zadržujemo posadimo poprovo meto, rožmarin, agerat, žametnico, meliso, limonsko travo ali mačjo meto. Precej poznane rastline, a le redko kdo ve, da ja njihova skupna lastnost ta, da odganjajo komarje. Med prsti zmečkajte kakšen list omenjenih rastlin in poletni večeri bodo precej bolj mirni.

Znano je, da je poprova meta odlična zdravilka gripe in prehlada saj vsebuje timol, antiseptik, ki je naravni fungicid in zaviralec bakterij. Čist nezahtevna rastlina, ki jo lahko posadimo ali v lonček ali pa jo posadimo kot pokrovno rastlino.

Rožmarin, privlačna začimbna rastlina, ki so jo kot repellent komarjem uporabljali že pred stoletji. Ker je rožmarin mediteranska rastlina ima rada suho in vroče vreme ter odcedna tla. Repellent dobimo tako, da 4 kapljice rožmarinovega olja zmešamo z eno četrtino skodelice oljčnega olja, ki ga shranimo v temnem in suhem prostoru.

Žametnica je poznano po tem, da jo biovrtnarji sadijo kot rastlino, ki odganja uši in nematode, istočasno pa njenega vonja ne marajo komarji. To so rastline, ki so za vzgojo sila nezahtevne, ljubijo pa sonce.

Limonska trava, rastlina, ki zraste tudi do dveh metrov dobro uspeva na soncu in v dobro odcednih tleh. Eterično olje te rastline deluje rahlo dražilno in antiseptično, je baktericid, fungicid, vermicid in insekticid. Dodajo ga v parfume, mila, detergente, čistilna sredstva, osvežilce zraka in v repelente proti insektom.

Mačja meta je popolnoma nezahtevna rastlina za gojenje, ki raste na sončnih, suhih tleh. Zmečkani listi mačje mete odganjajo komarje.

Ageratum je nizka enoletna rastlina, ki vsebuje kumarin katerega vonja komarji enostavno ne prenesejo.

Še en odličen odganjalec komarjev pa je melisa saj vsebuje citronelal in geranial. Da z meliso odženemo komarje jih zmečkamo v pesti ter z njo podrgnemo po koži.

Vse liste zgoraj omenjenih rastlin zmečkamo saj s tem sprostimo vonj. Liste rožmarina in mačje mete zmečkamo s prsti ter z njimi podrgnemo po obleki ali koži saj s tem ojačamo vonj, ki bo komarje odgnal daleč proč od nas.

Viri: www.kmeckiglas.si, http://druzina.enaa.com

Z.L. 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook