Zanimivosti objavil

Z zdravo hrano lahko tudi pretiravamo

Že res, da mora človek gledati kaj da v usta, kje kupuje hrano in kako jo pripravi. Časi, ko so bili moderni pripravljeni obroki v aluminijastih posodicah, ki jih je bilo potrebno le pogreti, in juhe iz vrečke, so mimo. Danes mora biti vse sveže, če je le mogoče pravkar nabrano na vrtu, nič škropljenega in seveda čim manj jedi iz zamrzovalne skrinje in konzerv. Po eni strani se obračamo nazaj k »jedem naših babic in dedkov«, po drugi strani pa v omare zlagamo vedno več »eksotike«: tropsko sadje, prehranske dodatke rastlin iz Peruja, Afrike (bolj daljni kot so kraji iz katerega izdelki prihajajo, boljši se nam zdijo), razna olja in podobno.

Vsekakor je dobro skrbeti za zdravje, vendar pa je treba pri vsej tej propagandi o zdravi prehrani, gibanju in ohranjanju zdravja vseeno ohraniti trezno glavo. Če človek že navsezgodaj vase spravi nekaj različnih vrst prehranskih dopolnil v najrazličnejših oblikah, poleg tega pa še kak kos svežega sadja, pa na mlečne izdelke ne sme pozabiti in žitarice. Vsega je lahko kaj hitro preveč in človek prekomerno obremenjen s tem, kaj in koliko bo pojedel, od kod hrana izvira, kako je pridelana (če gre vsemu verjeti), ter kako jo pripraviti, da bo najbolj koristno uporabljena.

Vsekakor ni namen tega kratkega prispevka ta, da bi ljudi odvračali od zdrave prehrane in življenjskega sloga, temveč je namen opozoriti, da je vse več ljudi, ki pozabljajo, da človek jé, da (čim bolj kvalitetno) živi in ne živi zgolj zato, da jé.

Pri vsaki stvari, torej tudi pri zdravi prehrani, je potrebna neka zmernost in premišljenost.

N.P.

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook