Gozdarstvo objavil

Za hlod iztržil skoraj 12.000 evrov

Letošnja sedma licitacija lesa, ki je tudi letos potekala v Slovenj Gradcu ni presegla lanske rekordne, vseeno pa so organizatorji licitacije izredno zadovoljni.

Najvišjo ceno je tako kot lani dosegel gorski javor. Kupec, ki prihaja s portugalskega otoka Madeira, je pristal na ceno 6.181 evrov za kubični meter, za celoten hlod pa bo prodajalcu z območja Borovnice odštel 11.867,52 evra. Drugo mesto po ceni na kubični meter je dosegel oreh, kupec iz Avstrije bo zanj plačal 4.912 evrov. Dobro so se prodajale tudi sadne vrste, za skoraj četrtino višjo ceno kot lani je dosegla jablana. Hlod smreke, posekane na Pohorju, je dosegel najvišjo ceno med smrekami, in sicer 2.662,72 evra.

V licitacijo je bilo vključenih 1597 hlodov, ki jih je na licitiranje poslalo 354 lastnikov, večinoma iz Slovenije, nekaj tudi iz Avstrije. Ponudbe je oddalo 25 kupcev, od tega po osem Slovencev in Avstrijcev, trije Nemci, dva Italijana ter po en kupec iz Hrvaške, Švice, Portugalske in ZDA.

Kupec slive bo les porabil za izdelavo pip, proizvajalec violin iz ZDA Becker pa bo iz dveh javorjev izdelal glasbila. Njegove violine dosegajo cene več kot 100.000 evrov.

Lani je bilo v Sloveniji posekanih okoli 3,9 milijona kubičnih metrov lesa, izvozilo pa se je 1,4 milijona kubičnih metrov, pri čemer številka v zadnjih letih močno narašča. Iz Slovenije se izvažajo velike količine kakovostnega lesa v tujino, ki se nato k nam vrača v obliki različnih polizdelkov.

Milan Tretjak, vodja slovenjgraške območne enote Zavoda za gozdove Slovenije pravi: »Najbolj tragično pa je to, da na ta način Slovenija izgublja najkakovostnejšo hlodovino. Rešitev vidim v vzpostavitvi primarne in končne lesne industrije s konkretnimi ukrepi, davčnimi olajšavami in naložbami.«

Vir:

http://www.24ur.com/hlod-gorskega-javorja-prodal-za-skoraj-12-000-evrov.html

 

 

Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook